ABD’de eski başkanların ve yardımcılarının gizli belgelerinin incelenmesi talep edildi

.

ABD Ulusal Arşivleri, yaşayan tüm eski başkanlara ve başkan yardımcılarına mektup göndererek kendilerinden gizli dökumanlar için kayıtları inceleme talebinde bulundu.

Dört eski başkanın temsilcileri, eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Indiana'daki evinde gizli belgeleri sakladığı haberinin ardından CNN'e ellerinde herhangi bir gizli kayıt bulunmadığını aktardı.

ABD eski başkanlarından Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama ve 2008 yılında ölen George H.W. Bush'un temsilcileri CNN'e yaptıkları açıklamada, başkanların görevden ayrıldıktan sonra tüm gizli kayıtları Ulusal Arşiv’e teslim ettiklerini ifade ettiler.

Pence'in Indiana’daki evinde gizli belgelerin bulunması, son aylarda yaşanan bu türden üçüncü vaka oldu. Eski Başkan Donald Trump ve mevcut Başkan Joe Biden da evlerinde gizli materyaller bulunmasının ardından incelemeye alındı.

Temsilciler, belgelerin saklanması muhtemel olan ev veya ofislerde ek arama yapılmadığını bildirdiler. Bunun yerine liderlerin 1993, 2001, 2009 ve 2017'de Beyaz Saray'dan ayrılırken izledikleri uygulamalara dikkat çektiler.

Clinton’un ofisi, eski ABD Başkanı’na ait tüm gizli materyallerin Başkanlık Kayıtları Yasasına uygun bir şekilde teslim edildiğini belirtti. Bush ve Obama'nın temsilcileri de hem gizli hem de sınıflandırılmamış dokümanları Ulusal Arşiv’e teslim ederek aynı uygulamayı izlediklerini vurguladı.

Obama'nın ofisinden yapılan açıklamada ayrıca Ulusal Arşiv’in söz konusu kayıtların fiziksel ve yasal gözetimini sürdürmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Amerika Haberleri

ABD'nin insan hakları raporunda Türkiye'ye eleştiri: Zorla kaybetme, internet kısıtlaması, sınır ötesi baskı...
7 YIL SONRA ÇOCUĞU OLDU, SEVİNCİ KURSAĞINDA KALDI
Trump, ceza davasında hakim karşısında: Talebi bir kez daha reddedildi
ABD'den 16'sı Türk 93 şirkete yaptırım
HRW'nin "Seni bulacağız" raporunda Türkiye de var