İsrail'den Erdoğan'a 'Hitler' tepkisi: Büyükelçi geri dönmeyecek

İsrail'den Erdoğan'a 'Hitler' tepkisi: Büyükelçi geri dönmeyecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzetmesine İsrail'den tepki sürüyor. Netanyahu'nun "Erdoğan, bize ahlak dersi verecek son kişidir" sözlerinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de köprüleri attı.

A+A-

Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının hemen öncesinde ilişkilerde normalleşme sürecine girmiş olan ve yıllar sonra karşılıklı büyükelçi atayan Türkiye ile İsrail arasında Gazze'deki savaş nedeniyle yeniden patlak veren gerilim derinleşiyor.

İsrail'e karşı eleştirilerinin tonunu son haftalarda yükselten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu Yahudi Soykırımı'nın mimarı Adolf Hitler'e benzetmesi sonrasında, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'den diplomatik bir rest geldi.

Haaretz gazetesinin haberine göre Cohen, "Erdoğan Türkiye cumhurbaşkanı olduğu müddetçe büyükelçilerini Türkiye'ye geri yollamayacaklarını" söyledi.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Erdoğan dün Beştepe'deki bir törende yaptığı konuşmada, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle İsrail'e yüklenerek Netanyahu'yu Hitler ile karşılaştırmıştı. "Gözlerimizin önünde insanlığa ait tüm değerler kurşuna dizildi. Stadyumlarda İsrail'in Nazi kamplarını izledik değil mi? Bu nasıl bir iştir?" diyen Erdoğan, "Hitler'den garip garip bahsederlerdi. Sizin Hitler'den ne farkınız var ya? Bunlar bize Hitler'i de aratacak. Netanyahu'nun yaptıklarının Hitler'den geri kalır yanı var mı?" ifadelerini kullanmıştı.

'BU HİTLER'E GÖRE DAHA ZENGİN'

Erdoğan'ın, "Hitler bunun kadar zengin değildi, bu Hitler'e göre daha zengin" sözleri dikkat çekmişti.

NETANYAHU: ERDOĞAN KÜRTLERE SOYKIRIM UYGULUYOR

Netanyahu, ise Erdoğan'a yanıtında, "Kürtlere soykırım uygulayan, kendi yönetimine muhalif gazetecileri hapse atmak konusunda dünya rekorunu elinde bulunduran Erdoğan, bize ahlak dersi verecek son kişidir" demişti.

İSRAİL ELÇİSİ 7 EKİM'DEN SONRA GERİ DÖNMÜŞTÜ

İsrail hükümeti, Türkiye'nin tepkilerini sertleştirmesi sonrasında diplomatlarını çekme kararı almıştı. İlk olarak kararın güvenlik adına alındığı savunulsa da, Cohen daha sonra yaptığı açıklamada "iki ülke ilişkilerinin yeniden değerlendirileceğini" söylemişti. Cohen, "Türkiye'den gelen ciddi açıklamaları göz önünde bulundurarak, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkileri yeniden değerlendirmek üzere diplomatik temsilcilerin geri çağrılması talimatını verdim" demişti.

7 Ekim saldırıları öncesinde İsrail ile Türkiye ilişkilerinde normalleşme süreci başlatılmıştı. İki ülke karşılıklı büyükelçi atamış, Erdoğan'ın İsrail'i ziyaret edeceği açıklanmıştı. Erdoğan, eylül ayında BM Genel Kurulu toplantıları sırasında Netanyahu ile uzun yıllar sonra bir araya gelmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.