Zirai ilaç fiyatları yüzde 300 zamlandı

Zirai ilaç fiyatları yüzde 300 zamlandı

.

A+A-

Buğday, arpa, mercimek ve nohutta kullanılan zirai ilaç ile sulu gübre fiyatları bu yıl yüzde 300 zamlandı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Önümüzdeki yıl ucuz ekmek yiyemeyeceğiz” dedi.

 Diyarbakır’da binlerce çiftçiyi ilgilendiren Arpa, buğday, mercimek ve nohutta hem ilaçlama dönemi hem de sulu gübre atma dönemi başladı. Ancak fiyatlar el yakıyor. Fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 300 zamlandı.

Sulu gübre veremiyoruz

Tigris Haber’e konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Buğday arpa, mercimek, Nohut da kullanılan dar ve geniş yaprak ilaçları 3 kat yükseldi. Pas ve septorya hastalığı ilaçları 2 kat yükseldi, sulu gübre 4 kat yükselmiş” dedi. Fiyatların geçen yıl ile kıyaslandığında arasında uçurum olduğunu dile getiren İskenderoğlu, “Maliyetler çok fazla olduğu için bu yıl sulu gübreyi veremiyoruz. Çünkü fiyatlar anormal derecede yükseldi. Geçen yıl 280 liraya aldığımız sulu gübre bu yıl 850 TL olmuş” dedi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu

‘Ekmek 8 liraya çıkacak’

İlaçlama ve gübrede fiyatları bu denli yüksekken, ekmek ve makarnada ucuzluk döneminin bittiğine işaret eden İskenderoğlu şunları söyledi:

“Bu şartlar altında, bu maliyetler ile ekmeği 3 liradan alabileceğimize inanmıyorum. Artık kimse ucuz ekmek yiyemeyecek.  Girdi maliyetleri düşmeyene kadar ekmeğin, buğdayın fiyatının düşmesi mümkün değildir. Artık ekmeği 7.5-8 liradan alır duruma geleceğiz.”

Hükümetin, çiftçinin desteklenmesi için yeni düzenlemeler yapması gerektiğine işaret eden İskenderoğlu, çiftçiler için KDV ve ÖTV’nin sıfırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:: Tigris

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.