Zelensky, BMGK’ya hitap etti: “Uluslararası hukukun bir işlevi olmayacaksa Birleşmiş Milletler de kapatılabilir”

Zelensky, BMGK’ya hitap etti: “Uluslararası hukukun bir işlevi olmayacaksa Birleşmiş Milletler de kapatılabilir”

.

A+A-

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na telekonferans yöntemiyle hitap etti: “Suriye, Somali, Afganistan, Yemen, Libya… Buralarda yaşananların uzun zaman önce sona ermesi gerekiyordu. Açık konuşmak gerekirse eğer tiranlık en az bir kez bile böyle bir tepki alsaydı durum çok farklı olurdu. O zaman dünya daha farklı olabilirdi, belki de benim ülkemde bir savaş olmazdı.”

Buça’da Rusların neler yaptıklarını görüyorsunuz. 2022 yılında yaşıyoruz. Elimizde uydu görüntüleri ve fotoğraflar var.

2. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş suçlar işleniyor. Her şeyin kurgulandığını söyleyecekler ama net kanıtlar var.

Savaş suçlularının cezalandırılması gerekiyor. Rus güçleri ellerinden gelen her şeyi yaparak Ukrayna’ya zarar vermeye çalışıyor.

“Rusya, küresel güvenliğin tüm mimarisini yok saymaya çalışıyor”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de yok sayan bir devletle karşı karşıyayız. Küresel güvenliğin tüm mimarisini yok saymaya çalışan bir devlet var karşımızda. Ellerinden geleni yapıyorlar bunun için.

Eğer bu devam ederse, ülkeler sadece kendi silahlarıyla güvenliklerini sağlayabilecekler. Dolayısıyla uluslararası hukuk söz konusu olmayacak. Bu durumda Birleşmiş Milletler de kapatılabilir. Hanımefendiler ve beyefendiler; siz Birleşmiş Milletler’i kapatmaya hazır mısınız?

“BM sisteminin acilen devreye girmesi gerekiyor”

Sizce uluslararası hukuk dönemi bitti mi? Eğer buna cevabınız ‘hayır’sa, hemen harekete geçmeniz gerekiyor. BM Sözleşmesi’nin, BM sisteminin hemen devreye girmesi gerekiyor. Böylece ‘veto’ hakkı olmamalı Rusya’nın, adil bir temsil ve sistem olmalı BMGK’da.

“Bu tiranlığa bir kez dur denilseydi belki benim ülkemde şu anda savaş olmazdı”

Acilen barış söz konusu olmalı. Suriye, Somali, Afganistan, Yemen, Libya… Buralarda yaşananların uzun zaman önce sona ermesi gerekiyordu. Açık konuşmak gerekirse eğer tiranlık en az bir kez bile böyle bir tepki alsaydı durum çok farklı olurdu. O zaman dünya daha farklı olabilirdi, belki de benim ülkemde bir savaş olmazdı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.