Zaharova: Türkiye NATO'dan destek istemeden iki defa düşünmeli

Zaharova: Türkiye NATO'dan destek istemeden iki defa düşünmeli

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Davet edilmediğiniz bir ülkenin topraklarında size saldırı olması doğaldır” dedi. Zaharova ayrıca İdlib konusunda Ankara'nın yükümlülüklerini kronik bir şekilde yerine getirmemesi olduğunu söyledi.

A+A-

Haber Merkezi - Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İdlib konusuna değinerek, bölgedeki durumun bozulmasının nedeninin Ankara'nın yükümlülüklerini kronik bir şekilde yerine getirmemesi olduğunu savundu.

Rusya'nın Astana görüşmeleri kapsamında yapılan İdlib'le ilgili mutabakatlara bağlılığını koruduğunu ve bunların tamamen uygulanması için ortak çalışmaları sürdürme eğiliminde olduğunu belirten Zaharova, "Moskova, mevcut koşullar altında, en önemli görevin sahadaki gerilimin azaltılması, garantör ülkelerin gerilimi azaltma bölgesi içindeki ve dışındaki askerlerinin güvenliğinin sağlanması ve düşünülmeden gerçekleştirilen güç eylemleri sonucu silahlı çatışma yaşanmasının önlenmesi olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Zaharova açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova ile Rûdaw muhabirinin arasında geçen soru-cevap kısmı şöyle:

Rûdaw muhabiri: Sayın Zaharova, İdlib’deki durumların karmaşık olduğunu belirttiniz? NATO’nun devreye girmesi gibi bir durum sözkonusu. Zira Türk yetkililerin NATO’dan destek istediği yönünde haberler var. Çünkü Suriye’de Türk askerlerine karşı bir saldırı var…

Zaharova: Afedersiniz, ben de sizin sorunuza soru ile karşılık vermek istiyorum; Ben Türkiye’nin NATO’dan herhangi bir talepte bulunduğuna dair bir bilgi yada habere rastlamadım. Onlar (Türkiye) askerlerinin Suriye’de saldırıya uğradığını söylüyor. Ama bu konuda öncelikle bizi bilgilendirmelidirler. Sayın Macron geçmişte NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğini açıklamıştı. Bu nedenle NATO’dan destek istemeden iki defa düşünmeleri gerekir. NATO’bun bölgedeki sorunları çözebilecek gücü olsa zaten çözerdi. Fakat NATO’nun böyle bir mecali de kalmamış.

Rûdaw muhabiri: Fakat benim sorum şu yönde; NATO’nun kendi müttefiklerine karşı saldırılara tavır alması gerekmiyor mu?

Zaharova: Davet edilmediğiniz bir ülkenin topraklarında size saldırı olması doğaldır

Rûdaw muhabiri: Başka bir soru; Rusya İdlib’de sivilleri öldürmekle suçlanıyor. Moskova’nın buna yanıtı nedir?

Zaharova: Biz bu suçlamaları reddediyoruz. Bizim buna karşı özel bir tavrımız var. Türkiye ile bazı konularda farklı görüşlere sahip olduğumuzu inkar etmiyoruz. Ayrıca Türk mevkidaşlarıyla görüşen uzman heyetimiz Türkiye’den döndü. Önümüzdeki dönemde Rus ve Türk temsilcilerin İdlib sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için çalışmalarına devam etmelerini bekliyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.