Yusuf Kaynak: Lev Tolstoy'un sanatı ve eserleri hakkındaki görüşleri

Yusuf Kaynak: Lev Tolstoy'un sanatı ve eserleri hakkındaki görüşleri

.

A+A-

 


            "Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünür ama kimse kendini değiştirmeyi düşünmez".

                                                           Leo Tolstoy

Leo Tolstoy, bugün tüm zamanların en büyük Rus yazarlarından biri olarak kabul edilir ve klasikleri Anna Karenina ile Savaş ve Barış edebiyat tarihinin önemli eserleri olarak kabul edilir. Tolstoy'un kapsamlı edebi eserlerine ek olarak yazdığı sayısız felsefi eserleri de çok az bilinmektedir. Örneğin sanat kısmı/kitabında neler yok?. Zamanının baskın sanat kavramının acımasız bir felsefi eleştirisi gibi. Edebi eserin de el değmemiş konu bırakmamış. Tolstoy'un sanata bakış açısını öğrendikçe, ona göre klasiklerinin neden kötü sanat eserleri olarak kabul edilmesi gerektiğini biraz daha araştırdık.


Sanatın ahlaki sorunu: Leo Tolstoy'a göre neden sanatın ne olduğunu düşünmeliyiz?


Leo Tolstoy'un sanat üzerine araştırması ahlaki bir sorunsalla başlar: sanat üretmek için harcadığın bütün fedakarlıklara değer mi?............ Her şeyden önce, bugün bildiğimiz sanat ancak sanatçının mükemmelliğe odaklanacak kadar zamanı olduğunda mümkündür. Örneğin, müzisyenler ve bale dansçıları, çocukluklarından beri sanata çok zaman ayırmışlar, günlerini, saatlerini bale oyunlarını seyrederek, okuyarak geçirmişlerdir. Ancak bunun dışında da, sanatçılar geçimlerini sağlarken, işçi kitleleri elitlerin yarattığı sanattan gerçekten çok az fayda sağladığından o zamanı özgürleştirebilir!. Tolstoy bu sorunu yüz yıl önce geliştirmiş olsa da bu sorun bugün de hala geçerlidir!. Örneğin, taciz veya taciz sorunu sanat adına aktörlere, dansçılara veya müzisyenlere hakaret etmenin haklı olup olmadığı sorusunu düzenli olarak gündeme getiriliyor. Ya da sanata yardım etmek konusundaki tartışmalarda bazen toplumun 'elit' sanatsal ifadeler için ödeme yapması gerekip gerekmediği sorusu sorulur.

Kesinlikle sanat hem sanatçıdan hem de toplumdan çok fazla fedakarlık istediğ için Tolstoy, sanatın gerçekten ne olduğu, tüm sanatların iyi olup olmadığı ve sanatın ihtiyaç duyduğu tüm fedakarlıklara değip değmeyeceği gibi sorunların ortaya çıktığını savunuyor. Sorun şu ki, ("iyi") sanatın böyle bir tanımı yoktur. Böyle bir tanımın yokluğunda sanat, Tolstoy'a göre hatalı bir şekilde zevk veya güzellik amaçlı bir şey olarak görülür. Bu ifadeyle Tolstoy, genç çağdaşı Oscar Wilde tarafından savunulan 'sanat için sanat' ilkesine radikal bir şekilde karşı çıkar. Tolstoy'a göre sadece güzellik ve mükemmellik arayışı, sanatı anlamsız, belirsiz ve samimiyetsiz hale getirir. Üstelik sanatçılar seçkinlerin hizmetinde çalıştıkları için, eserleri artık sanatsal bir gereklilikten doğmaz, sadece eğlence ve neşe sunar. Sonuç olarak, Tolstoy'un hedeflediği sanatçı "sahte sanat" yaratır: gerçek sanatı taklit ederek salt sanat gibi görünen, ancak aslında adına layık olmayan bir şey olur. Bu 'sahte sanat' günlük yaşamda tam ve gerçek sanat olarak kabul edildiğinde, gerçek sanat artık takdir görmez.


Tolstoy'a göre sanatın özerk ve tamamen güzellik ve zevkle ilgili olduğu fikrinden kaynaklanan bir başka sorun da, böyle bir görüşün sanatın bir insan etkinliği olduğu gerçeğini gözden kaçırmasıdır. Bu nedenle, sanatın bir bireyin yaşamında veya genel olarak insanlık için hangi amaca hizmet ettiği sorusuna odaklanmamız gerektiğini söylüyor. Gerçekten de sanat bir insan etkinliği olduğu için, ancak insanlığa somut bir faydası olduğu takdirde değerli olabileceğine inanıyordu, Leo Tolstoy. aksine tam tersi de geçerli olabilir: Sanat, insanlığa zarar veriyorsa sakıncalı olabilir, itiraz edilmeli.


Bir iletişim aracı olarak sanat: Leo Tolstoy sanatı nasıl tanımlar?


Leo Tolstoy kendisi bu konuya çok basit bir cevap veriyor: sanat iletişim aracıdır, diyor. Tolstoy'un sanatı dille mukayese etmesinin nedenide budur: Düşüncelerimizi dilde ifade edebildiğimiz gibi, duygularımızı da sanat yoluyla ifade edebiliriz. Bu nedenle sanat, insanları bir anlamda bir araya getirmek için yararlı bir araçtır. Bir sanat eseri başarılı olduğunda, izleyici sanatçının yaşadıklarını deneyebilir. Ayrıca, aynı eserin farklı izleyicileri, neredeyse aynı duyguyu birlikte yaşadıkları için birdir.


Tolstoy'a göre bir şeyin sanat olup olmadığını belirlemek çok kolaydır!?,........, nedeni sormamız gereken tek soru, sanatçının eseri okurken, dinlerken veya izlerken hissettiği duyguları hissedip hissedemeyeceğimizdir, biz de hissettik miyiz?. O zaman gerçekten bir sanat eseri, izleyicisine de vermek istediğini duyguyla ''besler''. Bir sanat eserinin 'vucuda' gelmesi, sanatçının duyguyu da iletmek istediği samimiyet ve yaptığı netlikle bir dereceye kadar ilişkilidir!?..... Tolstoy'a göre sanat eleştirmenlerinin bu kadar çok olmasının nedeni de budur: Bir sanat eserinin kendisi için konuşması gerekir ve açıklandığında neyi ilettiği açık değildir. Dahası sanat eleştirisi şeyler etrafında döner: eleştirmenler, sanat eserinin ilettiklerini anladıklarını ve başardıklarını söylerler, ancak sanat eserleri, bir argüman biçiminde elde edilmemiş olanı anlamayı, kavramayı ve yakalamayı amaçlar!..

Ayrıca samimi olan bir sanatçının özgünlük konusunda endişelenmesine gerek yoktur!. Tolstoy, iki insanın asla aynı yüze sahip olamayacağı gibi, iki ruhun da tam olarak aynı olmadığını açıklar. Gerçekten duygularının dışında kalan bir kişi, tamamen kişisel bir duygu aktaramaz...paylaşma ve birlik sanatta temel bir duygu olmasına rağmen yine de çok önemli bir kişiliktir. Tam da sanatçının tamamen bireysel bir duyguyu aktarabilmesi için halka daha önceden hiç yaşanmamış duygular yaşatabilmeli. Bu nedenle Tolstoy'a göre sanat, genellikle kişisel refahın ve insanlığın gelişimi için gereklidir. Sanat yoluyla 'kirlenme' olasılığına karşın, çağdaşların duygularına olduğu kadar binlerce yıl önce insanların yaşadıklarına da erişilebilir. Bilginin gelişmesinde yararsız ve hatalı görüşlerin yerini daha iyisinin doldurduğu gibi, sanat da insanlığın iyiliği için daha az iyi veya gerekli olan duyguları daha iyileriyle değiştiren bir araçtır. Sanat olmasaydı, Tolstoy insanların hala vahşi ve birbirlerine düşman olacağını söylüyor. Tolstoy'a göre sanatın eğlence, güzellik ve mükemmelliğe odaklanmasının 'yanlış' yolu, insanların giderek daha vahşi, vahşi ve vahşi olmalarına neden oluyor.


Elit için Sanat: Lev Tolstoy'un eserleriyle ilgili görüşleri

Bununla birlikte, Leo Tolstoy'un örnek olarak verdiği iki kısa öyküsü vardır, biri Tolstoy'un sanat eserinde bir istisna olduğu içindir. Elbette her iki öykünün yanı sıra sanat eserlerini de "kötü sanat" biçimleri olarak görüyor. Bu "kötü sanat", örneğin "iyi sanat" gibi okuyucuyu duyguyla yakabilir, ancak büyük romanlarının az olduğu yerlerde, Tolstoy bunun seçkinler için yazılmış olacağına inanıyor. Örneğin, "Rus Kütüphanesi" serisinin çevirisinde yayınlanan "Savaş ve Barış" metninin tamamı 1652 sayfadan az değildir. Leo Tolstoy zamanında, bu büyüklükte bir hikayeyi ancak sınıfın maddi gücü yetebiliyorsa bunu okuyabiliyor ve böylece zamanını da böyle bir romanla geçirebilirdi.


Tolstoy, tam da bu edebi klasikleri elit düzeyde olduğu için, evrensel sanatın gerektirdiği sadelik ve kısalıktan yoksun olduğunu söylüyor. Romanları bu konuda oldukça karmaşık ve ayrıntılıdır. Tolstoy'a göre bir sanat ürününün işlevsel olabilmesi için belirli koşulları sağlaması gerekir. Örneğin, bir sanat eserinin "tamamlanmış" olması gerekir ki, romanın okuyucusu hikayeyi takip etmek için bilginin eksik olduğunu hissetmesin. Ayrıca bir sanat ürününün de bir bütünlüğü ve dolayısıyla açık bir tutarlılığı olmalıdır. Bir dizi ilginç parçalar birlikte işleyen bir kombinasiyon oluşturmaz. Bu bakımdan Anna Karenina gibi romanlar Tolstoy'un testini kendileri geçerler: Öykünün eksik veya tutarsız olduğunu söyleyemeyiz. Tolstoy Anna Karenina da: 'Başka bir erkeğe aşık olan üst sınıfa ait evli bir kadının trajik hikayesini anlatıyor. Ailesini onun için terk ettiğinde kendini bir çatışmanın içinde bulur, sonunda intihar etmesine ve kendini trenin önüne atmasına da neden olur''. Tolstoy, romandaki hikayesini, başlangıçta reddedildiği doğrusu kadın tarafından reddedilen, ancak ikinci bir denemeden sonra onunla mutlu bir ilişki kurabilen Constantine Levin'in başka bir aşk hikayesiyle karşılaştırır!. Ancak Anna Karenina'nın hikayesini yaratmak için romanı inşaa etmenin daha da ilginç hileleri var. İyi bilinen bir örnek hikayede roman kahramanın kaderinin müjdesi olarak görünen tren motifidir. Romanın başında, örneğin bir demiryolu işçisi Anna'nın Moskova'ya vardığında bir trenin altında kaldığını, böylece kaderi gerçekten de ölümü aşkı gibi yaşamının da sona erdiğini şehre vardığında başlar. Demokles'in kılıcı gelir ve onun üzerinden geçer.


Gerçekten de, Tolstoy'un bir yıldan daha kısa bir süre sonra değer verdiği akıllıca bir eser idi. Klasiklerinin farklı, daha kolay bir şekilde sunulabileceğine inanıyordu. Dolayısıyla Tolstoy, bir sanat eserinin eksiksiz ve tek olması gerektiği tezini ortaya koyar ve eserin biçimindeki en ufak bir değişikliğin eserin anlamını değiştireceğini belirtir. Belki de Tolstoy'un basitlik talebi, hikayeyi veya hikayenin anlamını değiştirmeden sayısız açıklamanın Anna Karenina'dan kaldırıldığını ortaya koyuyor. Hikâyesini ve dilini sadeleştirerek daha iyi bir roman olabilir miydi? diye de ekliyor kendi.

 

Elbette ki, Tolstoy'un yargısını takip edip etmememizin gerektiğinin sorusu kalıyor. Tam bir Tolstoy okuyucusu, hikayenin ayrıntıların çok fazla olduğuna veya karmaşıklığın nefret dolu olduğuna inanmayabilir, ancak ayrıntıların ve hikaye örgüsünün arkasındaki zenginliği görecektir. Tolstoy'un kendisi Sanat Nedir'i bitirdiği dönemde, sadeliğin sanatın önemli bir niteliği olduğuna ikna olmuş, ama belki de, sanat daha çok varoluşumuzun karmaşıklığını iletmeye, argümanlarin yetersiz kaldığı şeye geri dönüyor, diyor. Anna Karenina'yı okumaya devam etmemizin sebeplerinden biri de budur.


Anna Karenina'nın özeti: Anna Karenina, kendisinden yirmi yaş büyük olan yüksek rütbeli bir Saint Petersburg yetkilisiyle evlidir: Sadece kariyerini düşünen sert ve duyarsız bir adam. Anna genç bir adama ve zengin bir subay olan Vronsky'ye aşık olur ve aşıklar birbirlerini çok severler. Kocasından ayrılmak ister ama oğlunu tekrar görmesine izin vermezler diye korkar!. Moskova'da kardeşi Stepan Oblonski, karısı Dolly'yi aldatır. Kitty adında küçük bir kız kardeşi vardır o da duygularını avcılığı, doğayı seven ve toprağını reforme etmek isteyen toprak sahibi Konstantin Levin ile paylaşmaktadır.

Lahey, 20-01-2022

 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.