YNK içerisindeki "memnuniyetsizler" kongrenin yenilenmesini istiyor

YNK içerisindeki "memnuniyetsizler" kongrenin yenilenmesini istiyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK) içerisinde bir grup, partinin yeniden kongreye gitmesinden yana.

A+A-

Haber Merkezi- YNK 21 – 24 Aralık tarihleri arasında 900 delegenin katılımı "yenilenme" adı altında dördüncü büyük kongresini Süleymaniye’de gerçekleştirdi.

Kongrede Genel Başkanlık Kurulu ve Yüksek Siyasi Kurul’u seçilmiş,  YNK Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı görevini yürüten Kosret Resul Elî, partinin yeni Yüksek Siyasi Kurul Başkanı olarak seçildi. Ayrıca partinin önde gelen isimlerinden Ersalan Bayiz, Omer Fetah, Hero Îbrahîm Ehmed (Hero Talabani), Ednan Müfti, Hâkim Qadir, Şex Cafer Mistefa, Mela Baxtiyar ve Diler Said Mecit’in içinde bulunduğu sekiz kişi de Ali’nin başkanlık ettiği Siyasi Yüksek Kurul’a seçilmişti. 

Kongre YNK’nin genel sekreterlik seçimini kongrede seçilen 121 kişilik Genel Başkanlık Kurulu’na devretti.

121 kişiden oluşan Genel Başkanlık Kurulu’na Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, YNK’nin kurucu lideri Celal Talabani’nin oğulları, Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani ile Bafel Talabani, Talabani’nin yeğenleri Lahur Şêx Cengî (Lahur Talabani) ve Aras Şêx Cengî , Kosret Resul’un oğulları Şalav ve Derbaz Elî, YNK’nin kıdemlilerinden Mahmud Sengavi ve YNK Parlamento Başkanı Rewaz Fayik gibi isimler yer aldı. 

4’üncü YNK Kongresi’nde yönetim seçim sonuçlarının açıklanması sonrası bazı delegeler sonuca itiraz etti. Azınsanmayacak sayıda olan bu kızgın delegelere göre; seçimlerde aday olduklarında kazanmalarının türlü şekillerde engellendiği ve haksızlığa uğradıklarını iddia ediyor.

BasNews’in memnuniyetsiz olan YNK’lilerden edindiği bilgiye göre; YNK kongre sonuçlandırandan memnuniyetsizlik duyan söz konusu kesimler,  bir heyet oluşturacağı ve parti yetkilelerinden kongresnin yenilenmesini isteyecek. YNK içerisinde kendini bağımsız olarak tanımlayan memnuniyetsizler, parti içerisindeki grup ve Kanata dayananlar ile aralarında fırsat eşitliği olmasını talep ediyor.  

Kongrede yönetime aday olan ve seçilmeyen YNK Genel Kurul üyesi Qadir Rezgeyî, kongrede mücadeleci olanlar kesimlerin yönetime seçilmediğini söyledi.

Qadir Rezgeyî konu hakkında şunları dile getirdi: “Şahsen kongrenin yenilenmesini isteyen arkadaşlarımın görüşünü destekliyorum.”

BasNews’e konuşan YNK’li Qadir Rezgeyî kongrenin bir önceki kongreye benzememesini de umud ettiğini sözlerine ekliyor.

Qadir Rezgeyî kongrenin neden yenilenmesi gerektiğine ilişkin ise görüşlerini şöyle sıraladı: “Yapılan meşruiyetini kaybetti. Çünkü bazı konular yetersiz ele alındı. Bu nedenden ötürü, dış müdahaleden uzak ve adaletin sağlandığı yeni bir kongrenin yapılmasından yanayız.”

YNK 1975’te kurulduktan bu yana 3 Kongre, 2 Konferans ve 5 Genişletilmiş Genel Kurul (Plenum) toplantısı gerçekleştirdi.

Mart 2013’te yapılması gereken 4. Kongre yerine Plenum ile atlatan YNK, parti içi sorunlardan kaynaklı Kongresini gerçekleştiremiyordu. YNK eğer 2020’ye kadar Kongresini gerçekleştiremez ise Yerel Meclis seçimlerine katılmaktan mahrum kalacaktı. 

Basnews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.