Yeni Şafak, ırkçı saldırıları kınayan baroları hedef gösterdi

Yeni Şafak, ırkçı saldırıları kınayan baroları hedef gösterdi

.

A+A-

Konya'da Kürt bir aileye yapılan ırkçı saldırıyı kınayan 15 baro, Yeni Şafak gazetesi tarafından hedef gösterildi. Baro başkanları ve siyasetçiler, gazetenin haberine tepki gösterdi.

Yeni Şafak gazetesi, Konya, Afyon ve Ankara'da Kürt aile ve işçilere yönelik yaşanan ırkçı saldırıları ortak basın açıklamasıyla kınayan 15 baroyu hedef gösterdi. "Kandil'in baronları" başlığını atan gazete, saldırıların adli vakalar olduğunu öne sürerek baroları provokasyon yapmakla itham etti.

Yeni Şafak'ın başlığına tepki gösteren Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'de ırkçılığın bir tezahürü de medyadaki bu yaklaşımdır. Irkçı saiklerle yapılan saldırıları salt adli vaka göstermeye çalışan dil, ırkçılığın devamıdır. Baroları hedef gösteren bu tetikçi manşeti esefle kınıyorum. Bu hedef göstermenin hesabını yargı önünde soracağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ırkçılığın bir tezahürü de medyadaki bu yaklaşımdır.Irkçı saiklerle yapılan saldırıları salt adli vaka göstermeye çalışan dil,ırkçılığın devamıdır.
Baroları hedef gösteren bu tetikçi manşeti esefle kınıyorum.
Bu hedef göstermenin hesabını yargı önünde soracağız. pic.twitter.com/duZQq0azfV

— Nahit Eren (@av_nahiteren) July 23, 2021

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses de haberi kınayarak, "Irkçı saldırıları sıradan anlaşmazlık olarak gösterip baroları hedef gösteren bu manşeti en güçlü biçimde kınıyorum. Irksal nefreti ve hoşgörüsüzlüğü teşvik eden, destekleyen ve haklı gören bu manşete karşı Basın Konseyi’ni göreve çağırıyorum" dedi.

 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "15 Baronun özenli bir üslupla dikkat çektiği saldırılara bu manşeti atacak kadar haddinizi bilmezsiniz. Yargı önünde hesap vereceğiniz günler uzak değil" diyerek gazetenin manşetini eleştirdi.

15 Baronun özenli bir üslupla dikkat çektiği saldırılara bu manşeti atacak kadar haddinizi bilmezsiniz.
Yargı önünde hesap vereceğiniz günler uzak değil… pic.twitter.com/1M5Re30nN3

— Sezgin Tanrıkulu (@MSTanrikulu) July 23, 2021

NE OLMUŞTU? 

21 Temmuz Çarşamba günü Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Diyarbakırlı Dal ailesi, 60 kişilik bir grup saldırısına uğramış, saldırıda Hakim Dal silahla vurularak öldürülmüştü. Saldırının ardından ortak bir açıklama yayınlayan 15 baro, daha önce Afyon ve Ankara'da yaşanan saldırıları da hatırlatarak, saldırıların münferit ve adli olaylar olarak görülmemesi gerektiği belirtmiş ve, "Kürt kimliği ve Kürtçe diline ilişkin her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan ve toplumsal barışı zedeleyen açıklamalardan vazgeçilmesini, saldırılarla ilgili ivedi ve etkin bir şekilde bütün yönleriyle soruşturmanın yürütülmesini talep ediyoruz" demişti.  

Açıklama Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Batman, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van baroları tarafından yapılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.