Yazar Recep Dildar: İlk defa bu yıl Kürtçe seçmeli derse ciddi ilgi var

Yazar Recep Dildar: İlk defa bu yıl Kürtçe seçmeli derse ciddi ilgi var

.

A+A-

Yazar Recep Dildar, okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasının yetersiz olduğunu ancak başlangıç için değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli ders tercih süresi 3 Ocak’ta başladı.

Eylül 2012’den bu yana 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için "Yaşayan Dil ve Lehçeler" adı altında Kürtçe'nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde de seçmeli dersler için başvurular yapılabiliyor. Seçmeli dersler form teslimi için son gün 21 Ocak. 

Rûdaw TV bültenine katılan yazar Recep Dildar, “Kürtçe dil derslerine en başta bizler güçlü bir şekilde sahip çıkmadık. Buradaki güçlü siyasi aktörler de bunun önünü aldı, milleti soğuttular. 2012’de bu yasa çıktığında ailelerin çocukları için Kürtçe dersleri seçmesine mani oldular. Millet bu yüzden uzak durdu. İlk defa bu yıl bazı öğretmenler ve kurumların öncülüğünde Kürtler çocuklarını Kurmancî ve Zazakî derslere kaydetmek istiyor” dedi.

Dildar, “Hadi diyelim hükumet bu konuda ciddi ve dürüst davranmıyor. Fakat bizim kendi dilimize sahip çıkmamız gerekiyor. 2015 yılında 70 bin öğrenci Kurmancî, 7 bin öğrenci de Zazakî dersleri tercih etti. Ancak ne sivil alanda kimse sahip çıktı, ne de hükumet gerekeni yaptı” diye ekledi.

Kürtlerin kendi diline sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Dildar, “Biz kendi dilimizi sevmeli ve bu meseleye öncülük etmeliyiz. Ki Neolitik Devrimin temeli olmuş ve tüm Hint-Avrupa dillerinin kökeni olmuş bir dilden bahsediyoruz. Kürtler bu konuda gayret sahibi olmalı” ifadelerini kullandı.

Kürtçenin bazı lehçelerinin de bu yüzyılın sonuna kadar yok olma tehlikesi altında olan diller arasında yer aldığına dikkat çeken Recep Dildar, “Bizim buna bir çare bulmamız lazım. Çare nedir; her ev bir okul olmalı, devletin verdiği her imkan iyi değerlendirilmeli. Şimdiye kadar bunu değerlendiremedik, çok büyük hata ettik. 10 yıldır bu imkan var. Fakat ilk defa bu yıl ciddi bir şekilde bazı değerli öğretmenlerin katkısıyla bir kampanya başlatıldı ve halk sahip çıkıyor. Umarım bu daha da gelişir. Biz sahip çıkarsak devlet de Kürtçe öğretmenler tayin etmek zorunda kalır” dedi.

Okullarda pedagok olmadığını dile getiren yazar Dildar, “Elbette talebimiz Kürtçenin okullarda resmi dil olarak okutulmasıdır. Bu topraklarda yaşayan bir halk olarak dilimiz seçmeli ders ile sınırlı kalamaz. Ama seçmeli dersler de bir bakıma ilk adımdır. Çocuklar alfabeyi öğrenir, dillerinden utanmaz. Bir süre önce Mersin’de bir kitap fuarına katıldık. Oraya gelen Kürt gençlerin Kürtçe kitaplar gördüğünde gözleri parıldıyordu. Fakat maalesef ders görmedikleri için okuyamadıklarını söylüyorlardı. Bu nedenle seçmeli dersler başlangıç itibariyle, önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.