Yaşam süresi en uzun şehir; Dersim

Yaşam süresi en uzun şehir; Dersim

.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'nin en sağlıklı şehirlerini açıkladı. Yaşam süresi en uzun şehir Dersim olurken, en kısa il ise Kilis oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin en uzun yaşayan şehirlerini sıraladı. İstatistiklere göre Türkiye'de yaşam süresi, erkeklerde 75,3, kadınlarda 80,7 ve toplamda 78.

Yaşam süresi en uzun şehir ise Dersim  olurken, en kısa il ise Kilis oldu. 

İstanbul, erkeklerde 75,8, kadınlarda 81,5 ve genel ortalama 78,7'lik bir oran ile 59. sırada yer aldı. Tunceli'de yaşam süresi erkeklerde 76.2, kadınlarda 85.7, genel ortalama ise 80.5...

Dersim'de uzun yaşamın sırrı

Dersim 1938'de yaşanan  katliamın  ardından 1993-94 yılında köylerin boşaltılmasıyla birlikte  ağır travmalar yaşayan Dersimliler, halen devam eden sorunlara karşın yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Uzun yaşamın sırrının öncelikle  doğal ve sağlıklı beslenme olduğunu söyleyen Dersimliler, sistemin kendilerine sorun çıkarmaması halinde yaşam süresinin daha da uzun olabileceğini belirtiyor.

Kanser hastalığına yakalandıktan sonra doğadaki şifalı bitkileri yiyerek hastalığı atlatan Mehmet Yıldız, "Kara toprak ilaçtır, biz insanoğlu önceden rakı ve içki içiyorduk. Doğal olan ne varsa onu yiyor ve içiyorduk.  Işkın, mantar, gulik, tar, kenger ve yemlik (Morosıng) çeşit çeşit bitkileri yiyerek yaşadık. Ama şimdi doğal olmayan çeşit çeşit yemekler çıkmış bu yemeklerin hepsi insan sağlığına zararlı şeyler" dedi.

Dersim'de insan yaşamının uzun olmasının nedenini doğal yaşama bağlayan Ulaş Deli de, " Bu topraklarda insanların uzun yaşam sırrı,  yeme  ve içme alışkanlığından kaynaklıdır. Atalarımızdan aldığımız bu Gen'den kaynaklı biz uzun yaşıyoruz. Çökelek yiyoruz ve şehrin kalabalığından uzak durduğumuz için sağlıklı oluyoruz" diye konuştu.

1938 katliamında çocuk yaşta olduğunu belirten 96 yaşındaki Ali Yeşilgöz ise, "Bize sadece bir parça ekmek veriyorlardı öğlen ve akşam saatlerinde,  biz  bununla çok mutlu oluyorduk. Ot ile bu doğanın havası ve suyuyla bu zamana kadar geldik. Dedem 85  yaşındaydı ve ben çocuktum o zamanlarda asker bizi yakaladığı zaman  şimdi ise   96 yaşındayım  her tarafı asker sarmıştı bizi öldürdükleri zaman çocuktum ama bu zamana kadar yaşadım" diye belirtti.

Ali Dursun Kaya, "Dedem 115  yıl yaşadı yeğeni Hüseyin Akkuş 110 yaşadı onlar  rakı  ve sigara içmiyorlardı. Hepsi uzun 100 yıldan aşağı yaşamadı" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.