Weber: Türkiye'yle müzakereler durdurulsun

Weber: Türkiye'yle müzakereler durdurulsun

Hristiyan Demokrat Birlik'i (CDU) de içeren merkez sağ Hristiyan demokrat grup Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) liste başı adayı Manfred Weber, Türkiye'nin AB'ye adaylığına karşı olduğunu yineledi.

A+A-

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Avrupa'nın Hristiyan geleneğinden geldiği için gurur duyulması gerektiğini söyleyen ve bu nedenle Türkiye'nin adaylığına karşı çıktığını vurgulayan Weber, "Avrupa’nın değerleri Ankara ile yürüttüğümüz müzakerelerde dürüst olmamızı gerektiriyor" diye konuştu.

Weber, "Türkiye ile daha yakın işbirliği ve dostluk istiyoruz ama müzakerelere artık son verme zamanı geldi" dedi. Weber, daha önce yağtığı açıklamalarda da Türkiye’yle müzakerelerin sonlandırılmasını istemişti.

Seçim tarihi yaklaştıkça partilerin ve adayların yarısı hız kazanırken, Avrupa’nın bu seçimlerde sağa kayacağı korkusu hakim. Tahminlere göre bu seçimlerde sağ ve sol popülistler ile AB karşıtları güçlenecek, geleneksel merkez partileri ise oy kaybedecek.

Fransa’da Marine Le Pen’in genel başkanlığını yaptığı aşırı sağcı Ulusal Birlik’in (RN), Almanya’da sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD), İtalya’da aşırı sağcı Lig’in, Avusturya’da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ), Hollanda’da İslam düşmanı Geert Wilders liderliğindeki Hollanda Özgürlük Partisi’nin (PVV), Polonya’da aşırı milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS), Macaristan’da aşırı sağcı Macaristan Yurttaşlar Birliği’nin ( Fidesz), Finlandiya’da sağ popülist Gerçek Finliler’in ve bazı başka ülkelerde de aşırı sağcıların Avrupa Parlamentosu seçimlerinden güçlenerek çıkmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

Bertelsmann Vakfı’nın seçimler öncesi 12 AB üyesi ülkede yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin büyük çoğunluğu popülist partileri tasvip ettiği için değil, sadece yerleşik partilere kendilerini temsil etmediği hissiyle tepki olarak, oy vermeyi planlıyor.

Öte yandan AP seçimlerine Almanya’dan çok sayıda Türkiye kökenli aday katılıyor. Müslümanların kurduğu Yenilik ve Adalet Birliği Partisi’nden (BİG) 6’sı kadın 24 Türkiye kökenli, ‘Serbest Seçmenler’den Engin Eroğlu, SPD’den İsmail Ertuğ, Sol Parti’den ise Özlem Alev Demirel ile Murat Yılmaz aday listelerde yer alıyor . İlk kez 2009’da seçilenErtuğ ve iki dönemdir AP milletvekilliği yapan Ertuğ’un üçüncü kez AP’ye girmesi bekleniyor. Sol Parti’nin ikinci sırasından aday olan Özlem Alev Demirel’in yeri de garanti olarak yorumlanıyor. Ancak diğer adayların AP’ye girmesi zor görünüyor.

(VOA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.