Venezuela, ABD heyetinin ziyaretinin ardından Washington ile diyalog kurmak istiyor

Venezuela, ABD heyetinin ziyaretinin ardından Washington ile diyalog kurmak istiyor

.

A+A-

 

Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, üst düzey ABD heyetinin Venezuela’nın başkenti Karakas’a yaptığı ziyaretin ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Rodriguez, ABD ve Venezuela arasındaki ilişkilerinin gelişebileceğine dair umutlu olduğunu açıkladı.

Venezuela Devlet Televizyonu’nun haberine göre Rodriguez, Türkiye’de gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu’nda yaptığı açıklamada, “Taahhütlerin olmadığı bir görüşme oldu. İlk yakınlaşmada bir söz verilemeyeceğini ve bu ziyaretin ikili ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğini anlıyoruz” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Madura (EPA)

Venezuela, 2019 yılında ABD ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. ABD, Maduro’nun yeniden başkan olarak seçilmesini reddetmiş, muhalif Juan Guaido’yu ülkenin geçici başkanı olarak tanımıştı ve Venezuela’ya petrol ithalatı yasağı başta olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin sona ermesinden önce ABD, Venezuela petrolünün başlıca alıcısıydı.

Maduro, selefi Hugo Chavez (1999- 2013) gibi ‘ABD emperyalizmine’ karşı olduğunu belirtiyor.

Rodriguez, “Venezuela, ABD’den çekilmedi. Venezuela ile ilişkilerini bitiren, enerji ve ekonomik ilişkilerine son veren ABD oldu” dedi.

Rodriguez, “Konumumuzu korumaya devam ediyoruz. Kapılarımız, saygıyla gelen, bizi aşağıda görmeyen, Venezuela halkının kendi kaderini tayin etme ilkesine saygı duyan herkese açık” dedi. Rodriguez, Karakas ve Washington arasında yıllarca süren kriz ışığında geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen ziyaretin, ilişkilerin normalleşebileceğine dair bir ‘örnek’ oluşturduğunu belirtti.

Rodriguez, yaşanan gerilimin çözüme kavuşması için diyalog kurulması gerektiğini ve diyalog kurmaktan başka bir yol olmadığını belirtti.

ABD heyetinin ziyaretinin ardından Başkan Maduro, Venezuela’nın muhalif liderleri ile yeniden diyalog kurulacağını ve Venezuela’da göz altına alınan iki ABD vatandaşının serbest bırakılacağını belirtti. Alınan kararların ABD ziyaretinin bir sonucu olduğu kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.