Van’da “Burası Kürdistan’dır” dediği için gözaltına alınan esnaf Hacı Tunç serbest bırakıldı

Van’da “Burası Kürdistan’dır” dediği için gözaltına alınan esnaf Hacı Tunç serbest bırakıldı

.

A+A-

TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Van ziyareti sırasında, “Burası Kürdistan’dır” dediği için gözaltına alınan esnaf Hacı Tunç, yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

Rûdaw’a konuşan Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Kadir Kutevi, bugün savcılık tarafından yurt dışı yasağı şartı ile serbest bırakıldığını söyledi.

Tunç ile ilgili karar hakkında Sulh ve Ceza Mahkemesi’ne gidileceğini belirten avukat Kutevi, “İnsan Hakları Merkezi ve avukat arkadaşlarımız Cahit Kutlak ve Servet Özkan dava ile ilgilendi” dedi.

Tıklayınız: PAK: Van'da 'Burası Kürdistan'dır diyen Hacı Tunç'un gözaltına alınmasını kınıyoruz

Cahit Kutlak: Uygulanan gözaltı kararı hukuka aykırıdır

Öte yandan Serhatnews’a konuşan Hacı Tunç’un avukatı Cahit Kutlak da uygulanan gözaltı kararının “hukuka aykırı” olduğunu ifade etti.

Kutlak, şunları belirtti:

“CMK madde 145 gereğince ifadeye çağırma esas, gözaltı ise istisnadır. Ayrıca diyalogdaki iddia edilen suç delili konuşma olduğundan diyalog üzerinden ev ve işyeri araması da hukuka aykırıdır. ‘Burası Kürdistan’ demek ifade özgürlüğü kapsamındadır, Kürdistan ifadesi tarihsel süreçte sık kullanılan coğrafik bir terim olduğunu ifade etmek isterim. Yani bu tarihi coğrafi, kültürel ve teknik bir tabirdir. Kaldıki ‘Kürdistan’ terimi sık sık kullanılıyordu, bunun suç teşkil edecek şekilde bir soruşturma dosyasına dayanak olarak gösterilmesi düşünce ve ifade hürriyetinin açık bir ihlalidir. Hem Yargıtay hem AİHM kararlarında çok açık bir şekilde Kürdistan sözcüğünün coğrafi bir terim olduğunu ve bunun suç teşkil etmeyeceği çok açık olarak ifade ediliyor. Etkin soruşturma kapsamında dosya kapsamında takipsizlik kararı verileceği kanaatindeyim.” dedi.

Ne olmuştu?

Dün Van’a giden Mustafa Sarıgül, İpekyolu ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu.

Burada esnafla konuşan Sarıgül’e o sırada orada bulunan Hacı Tunç, “Ne kadar dil o kadar mutluluk. Doğu kültürü bambaşkadır. Doğuyu unutmayalım. Bir arkadaşımız Siirt’te ‘Burası Kürdistandır’ dedi. Bin, iki bin yıl önce burası Kürdistan’dı. Yine de Kürdistan olacak. İtiraz etmeyelim. Bizi yaratan Allah’tır. Allah Kürtçeyi, Türkçeyi, Arapçayı, İngilizceyi de biliyor” dedi.

Sarıgül de Hacı Tunç’a cevaben  “Türkiye Cumhuriyeti topraklarında herkes kendi ırkını, kendi düşüncesini özgür bir şekilde konuşur. Hudut ve bayrak birliği diyen bütün yurttaşlarımızla el ele kol kola ve omuz omuza olacağız” ifadelerini kullandı.

Mustafa Sarıgül pazardan ayrıldıktan sonra Hacı Tunç’un işyerine giden polisler, Tunç’u gözaltına alarak Terörle Mücadele Şubesi’ne götürdü.

Rûdaw’a konuşan Tunç’un oğlu Vedat Tunç da dün akşam saatlerinde polislerin evde ve babasına ait iş yerinde arama yaptığını söyledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in geçen ay yaptığı Siirt ziyaretinde "bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır" ifadesini kullanan esnaf Cemil Taşkesen de sabaha karlı evinde gözaltına alınmıştı. Taşkesen daha sonra sonra serbest bırakılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.