Van'da 315 bin yıllık izler bulundu

Van'da 315 bin yıllık izler bulundu

'Alt Paleolitik döneme' ait kalıntılar bulundu: Van'ın tarihi 315 bin yıl önceye gidiyor.

A+A-

Haber Merkezi- Van’ın Erciş ilçesindeki Meydan Dağı bölgesinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında ortaya çıkarılan buluntuların, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya tarafından yapılan kozmojenik tarihlendirme sonucunda ‘Alt Paleolitik döneme’ ait olduğu belirlendi.

Van Müze Müdürlüğü başkanlığınca 2014’te başlatılan çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan buluntular, Van’ın tarihine yönelik önemli yeni bilgilere ulaşılmasını sağladı. Kazı başkanlığını Van Müze Müdürü Erol Uslu’nun, bilimsel danışmanlığını Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Baykara’nın yürüttüğü Meydan Dağı Gürgür Baba bölgesindeki çalışmalarda tespit edilen buluntuların yaşlandırma çalışmaları tamamlandı.

İstanbul Teknik Üniversitesinde yapılan kozmojenik ve radyometrik tarihlendirmeler sonucu, ‘el baltası’ olduğu belirtilen taşlar ve daire şeklindeki ‘çadır tipi barınak’ olarak tabir edilen alanın etrafındaki kayaçların ‘Alt Paleolitik döneme’ ait olduğu tespit edildi. Baykara, 5 yıl önce yaptıkları araştırma sırasında Meydan Dağı kompleksinin içinde obsidiyen kaynakları içeren Paleolitik döneme ait buluntular tespit ettiklerini anlattı. Daha sonra başlattıkları kazı çalışmalarında da daire şeklindeki bir yapıyı ortaya çıkardıklarını belirten Baykara, şu bilgileri verdi:

“Burayı İstanbul Teknik Üniversitesinde yapılan kozmojenik, radyometrik yöntemlerle tarihlendirdik. Yaptığımız tarihlendirmede buluntuların 315 bin yıl öncesine ait olduğunu ortaya çıkardık.”

‘KALINTILAR VAN MÜZESİ’NDE SERGİLENİYOR’

Bölgenin obsidiyen kaynakları açısından zengin olduğunu ifade eden Baykara, şöyle konuştu:

“Burası Türkiye’de tek. Türkiye’de bilinen en eski alanlardan biri olması açısından önemli. Dünyada bunun gibi bilinen 3 yer var. İkisi Afrika’da, biri Fransa’da yer alıyor, dördüncüsü de Türkiye’de bizim bulduğumuz alan. Kültürel anlamda çok önemli. Katıldığım ulusal ve uluslararası sempozyumlarda ilgi çeken bir yer. Birçok araştırmacı gelip görmek istediğini belirtiyor. Burada tespit ettiğimiz birçok yontma taş alet kalıntısı Van Müzesi’nde sergileniyor.”

Müze Müdürü Uslu ise tarihi ve kültürüyle kadim bir kent olan Van’da yapılan kazı çalışmaları sırasında tarihe ışık tutacak bilgilerin elde edildiğini söyledi. Bölgedeki kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan bulguların, tarihi eser niteliği taşıyan objelerin Van Müzesi envanterine kayıt edilerek sergilendiğini aktaran Uslu, şunları kaydetti:

“Müzemiz başkanlığında ve İsmail Baykara’nın bilimsel danışmanlığında kazı çalışmaları devam ediyor. Gürgür Baba bölgesinde yürütülen çalışmalar sırasında elde edilen buluntuların 315 bin yıllık olduğuna dair laboratuvar sonuçları elimize ulaştı. Buluntuları özel vitrinlerde sergileyerek ziyaretçilerimize gösteriyoruz. Müzenin ilk teşhir tanzim çalışmalarını yaparken Van’ın tarihini Kalkolitik dönemle başlatıp Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci ele almayı amaçlıyorduk ancak yapılan kazılar sonucunda elde edilen verilerle Van’ın tarihinin Paleolitik dönemle başladığını, bundan 315 bin yıl önceye gidildiğini ortaya çıkardık.”

Kaynak: Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.