UNESCO heyeti Diyarbakır’daki programının finalini STK temsilcileriyle yapıyor

UNESCO heyeti Diyarbakır’daki programının finalini STK temsilcileriyle yapıyor

.

A+A-

28 Kasım’da Diyarbakır’a gelen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) heyeti kentteki temasları sürüyor. Tarihi yapıları ve mekânlarda incelemelerini sürdüren heyet, bugün kentte bulunan STK’ları ziyaret edecek.

2015 yılındaki çatışmalı süreçten sonra kente zarar gören tarihi mekanlar ve çatışmalı süreçten sonraki yapılaşmalardaki aykırılıkların incelenmesi için birçok kez Diyarbakır’dan UNESCO’ya çağrıda bulunan STK’lerin bu talebi yaklaşık 7 yıl sonra karşılık buldu.

sur

28 Kasım tarihinde Diyarbakır’a gelen UNESCO Reaktif Gözlem Misyonu 2 Aralık tarihine kadar sürecek 5 günlük bir inceleme programı oluşturdu.

ICOMOS Uzmanları, Nicolas Faucherre (Fransa), Grellan Rourke (İrlanda), UNESCO Dünya Miras Merkezi’ni temsilen Maria Liouliou’den (Avrupa ve Kuzey Amerika Departmanı) oluşan UNESCO Reaktif Gözlem Misyonu, 29 Kasım’da programının startını İçkale’de bulunan Amida Höyük’teki Artuklu Sarayı kazı alanıyla başlattı. Heyet yine aynı gün Diyarbakır Surları’nın Doğu tarafında incelemelerde bulundu.

sur

UNESCO heyeti 30 Kasım’da Ulu Cami, Çarşıya Şeviti (Yanık Çarşı), Denbejler Evi, Behranpaşa Cami ve Alipaşa’daki yeni yapıların bulunduğu alanda incelemelerde bulundu.

unesco heyeti

1 Aralık’ta ise Sur’un Doğu yakasındaki tescilli yapıları, restorasyonu yapılan mekanları, kiliseleri, medreseleri ile yeni yapılaşma alanlarındaki incelemelerini sürdüren UNESCO heyeti, Kurşunlu Camii, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Hüsrev Paşa Medresesi’nde incelemelerine devam etti.

unesco

Kentte gelen UNESCO heyeti, tarihi alanlardaki incelemelerinin ardından ziyaretlerinin 5’inci ve son gününü ise kente bulunan STK’lere ayırdı. Heyet, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin de aralarında bulunduğu STK’lerle görüşme sağlayacak.

UNESCO Heyetinin STK temsilcileri ile görüşmesi saat 16:00’da Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda yapılacak. Burada yapılacak toplantıya Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile Sur ilçesinde adı yasaklarla gündeme gelen mahallelerin muhtarları katılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.