Uluslararası TEDx Niştiman Konferansı başladı

Uluslararası TEDx Niştiman Konferansı başladı

Başkent Erbil'de bugün Uluslararası TEDx Niştiman Konferansı düzenleniyor. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen konferansa 12 konuşmacı katıyor.

A+A-

Başkent Erbil'de bugün Uluslararası TEDx Niştiman Konferansı düzenleniyor. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen konferansa 12 konuşmacı katıyor.

 

TED benzeri bir deneyimi yerel ve bağımsız olarak gerçekleştirmek amacıyla 3 yıldan beridir düzenlenen TEDx Niştiman Konferansı bugün saat 10:30’da başkent Erbil’deki Saad Abdullah Konferans Salonu’nda başladı.

 

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bugün de konferansa 12 konuşmacının katılacağı ve deneyimlerini anlatacakları belirlendi.

Bu yılki konuşmacılar arasında en dikkat çeken isimin Kürt müziğinin duayen ismi Adnan Kerim.

 

 TED payIaşmaya değer fikirlerin dile getirildiği ve kendi alanında başarılı olmuş kişilerin konuşmacı olarak katıldığı bir organizasyondur. TED benzeri yerel etkinlikler de TEDx adı altında yapılmaktadır. TEDx ismindeki ‘x’ bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına geliyor

 

TEDx Niştiman’ın bu yılki konukları şunlar:

Psikolog, Prof. Dr. Can İlhan Kızılhan: 

 

Württemberg üniversitesi öğretim görevlisi Kızılhan aynı zamanda IŞİD tararfından kaçırıldıktan sonra kurtarılan Ezidi kadın ve çocukların sağlık ve psikolojik rehabilitasyonu için hazırlanan özel bir programın sorumluluğunu  yapıyor.

 

Baden-Württemberg yerel hükümeti tarafından desteklenen bu program kapsamında savaş mağduru bin 100 kişiye Almanya’da hizmet verilmesi planlanıyor.

 

Prof. Dr. Can İlhan Kızılhan ayrıca Duhok Üniversitesi’nde ruh sağlığı ve psikopatoloji bölümünün kurucusu. Kızılhan 20 yıldır Afganistan, İran, Türkiye, Angola, Bosna, Kürdistan, Irak ve Suriye’de savaş bölgelerinde yaşayan ve çeşitli travmalar geçiren insanlara yardımda bulundu. Şu ana kadar 25 kitabı bulunan Kızılhan’ın değişik yerlerde yayımlanmış 160’tan fazla makalesi bulunuyor.

Modelist ve tasarımcı Manar Hais: 

 

Arap Dili ve Edebiyatı mezunu Hais kendisine ait bir tasarım ajansına sahip. Kısa öylü ve moda üzerine kitapları olan Hais dünyanın en prestijli defilelerinden olan Milano defilesine katılmıştı.

 

Aynı zamanda Rally sporu ile de ilgilenen Manar Hais Irak’ta Red Bull rally yarışının ilk jürülerinden biridir. Hais ayrıca 3D kıyafetlerin tasarımı üzerine çalışıyor.

Prodüser ve gazeteci Muhammed Jesus: 

 

1993 yılında Musul’da doğdu. Daha sonra Duhok’a yerleşen Jesus müteahitlik, ticaret yönetimi konularında master yaptı. Yalla adlı bir medya grubu kurdu.

Üniversite Öğretmeni Heja Sindi: 

 

1969’da Bağdat’ta doğdu. 1988’den beri ticaret yönetimi konusunda akademisyenlik yapan Sindi aynı zamanda Kürdistan Üniversitesi Ticaret Bölümü öğretim görevlisidir. Birleşmiş Milletler’de danışman olarak çalışan Sindi Duhok Üniversitesi İş Bölümü Müdürlüğü yaptı.

Makyajör ve artist Sazan Emin: 

 

Sosyal medyada aktivisti Emin başkent Erbil’de doğdu. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yaşayan Sazan Emin GreenKids ve Lotus Flawer örgütlerine elçilik yapıyor.

Barikan İsmail: 

 

1987’de Erbil’in Soran ilçesinde doğdu. Alburg Üniversitesi’nde tücaret bölümünü bitirdi. Hala Danimarka’da yaşayan İsmail Lead the Talent tarafından “gelecceğin liderlerinden biri” olarak gösterildi.

Şair ve sanatçı Sozan Abdulhadi Newroz: 

 

1989’da doğan Newroz lu ana kadar 5 sergi açtı. Xewn û Xwazi (Rüya ve Dilek) kitabının yazarıdır.

Tekvando hocası Berivan Hama Said: 

 

Irak Tekvando Takımı Antrenörü olan Hama Said şu ana kadar bu dalda 28 madalya kazandı.

Sanatçı Adnan Kerim: 

 

Kürt müziğinin duayen ismi Kerim 1963 yılında Kerkük’te doğdu. Süleymaniye Güzel Sanatlar Koleji mezunu Kerim şu ana kadar birçok şarkıya ve albüme imza attı.

 

z2.jpgz4.jpgz5.jpgz6.jpgz7.jpgz8.jpgz9.jpgz10.jpgz11.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.