Uluslararası PEN, kendisine dava açılan Yavuz Ekinci hakkındaki suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulundu

Uluslararası PEN, kendisine dava açılan Yavuz Ekinci hakkındaki suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulundu

.

A+A-

Uluslararası PEN, sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açılan Yavuz Ekinci aleyhindeki suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulundu: ‘Ekinci’nin tweetleri terör propagandası olarak okunamaz.’

‘Rüyası Bölünenler’, ‘Cennetin Kayıp Toprakları’, ‘Tene Yazılan Ayetler’, ‘Bana İsmail Deyin’, ‘Günün Birinde’ kitaplarının yazarı ve bugüne kadar pek çok ödül alan yazar Yavuz Ekinci’ye sosyal medya hesabından paylaştığı Newroz ve Kobani temalı mesajlar nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. PEN International (Uluslararası PEN Yazarlar Derneği) soruşturma kararının üzerine bir açıklama yayınlayarak, yazarın sosyal medya paylaşımları nedeniyle yedi buçuk yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Türk makamlarının Ekinci hakkındaki tüm suçlamaları düşürmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası PEN ayrıca yetkilileri, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak barışçıl ifadeyi engellemek için aşırı kapsamlı terörle mücadele yasalarını kullanmayı bırakmaya davet etti. Uluslararası PEN’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yavuz Ekinci, 2013 ve 2014 yıllarında Twitter hesabından attığı sekiz tweet nedeniyle 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/1 ve 2. maddelerine göre ‘terör propagandası yapmak’ ile suçlanıyor. Hiçbiri şiddeti teşvik etmeyen tweetler, çoğunlukla Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları ve Suriye’deki Kobane savaşıyla ilgili. İddianame, son yıllarda Türkiye’de on binlerce kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı sosyal medyaya yönelik sürekli baskının ardından geldi. İçişleri Bakanlığı, yalnızca 2020’nin ilk yedi ayında 6 bin 743 kullanıcı hakkında yasal işlem başlattığını söyledi.”

‘EKİNCİ’NİN TWEETLERİ HİÇBİR ŞEKİLDE TERÖR PROGPAGANDASI OLARAK OKUNAMAZ’

Uluslararası PEN’in Hapishanedeki Yazarlar Komitesi Başkanı Salil Tripathi ise, “İnternette barışçıl konuşmalara yönelik sürekli saldırıda bulunan ‘Türk makamları’, hiçbir azalma belirtisi göstermiyor ve otosansürü teşvik ediyor. Uluslararası PEN, muhalif görüşleri cezalandırmak için geniş kapsamlı terörle mücadele yasalarının kullanılmasını defalarca kınadı. Yavuz Ekinci’nin tweetleri hiçbir şekilde terör propagandası olarak okunamaz. Türk makamlarını Ekinci’ye yöneltilen bu saçma suçlamaları düşürmeye ve çevrimiçi ifade özgürlüğünü garanti altına almak için gerekli tüm adımları atmaya çağırıyoruz” dedi.

Yavuz Ekinci’ye açılan davanın ilk duruşması, 9 Eylül’de saat 10’da İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.