Ali Buran

Ali Buran

Yazarın Tüm Yazıları >

Ulusal birlik ama hangi temelde ?

A+A-

 

Hemen belirtmek isterim ki Ulusal birlik için Ulusal hedefler  olmalıdır.

Bir süreden beri Kürdistani kesimlerden bağımsızlık taleplerine yönelik çalışmalar yoğunlaşırken,  buna karşı da bazı kesimler de durmadan bağımsız Kürdistan istemiyoruz ve değişik nedenler ileri sürüp bu meşru talebe gölge düşürmeye çalışıyorlar. Bu  arada Diaspora da değişik görüşlerle tartışmalara dahil oldu.

Benim merak  ettiğim  özellikle Diaspora Kürtleri, bulundukları ülkelerin  Kürt Politik örgütlerinin havasına uygun mu, yoksa  Kürt halkının yüz yıllardır ödedikleri bedellerle  bağımsızlık taleplerine uygun mu  görüşlerini paylaşacaklar. Kuzeyde de, Kürt ve Kürdistanın statüsü konusunda değişik program ve söylemler var. Buna göre HDP/PKK dışında kalanlara ciddi sorumluluk düşüyorlar. HDP/PKK hepten Türkiyeli Sol gruplarla hatta CHP ile seçim ittifakından yana olan, Kürtlüğün içini boşaltmayı hedeflerine koymuştur.

Kuzeyde, ittifakın temel anlayışı, Kürtlerin devletleşmesi talebi olmalıdır. Bunu amaçlayan birlik anlayışı, tüm Kürt halkına, özellikle Kürtlük duyguları gelişmiş Dini ve halk arasında saygın kişilere bağımsızlık projelerini anlatmalı ve halkın ulusal bağımsızlık duygu ve düşüncelerini gelirştirerek yaygınlaştırmalıdır. Bunları yaparken, örgütlerin birbirlerine karşı saygısını korumalı fakat örgüt anlayışını öne çıkarıp çelişkilere meydan verilmemelidir. Yani, açıkçası, böylesi bir ulusal birlikte sen, ben, kişi, örgüt çıkarı ulusal taleplerin önüne geçmemelidir. Örneğin, bundan önce yazmıştım, TBMM’ye talip olmak rejimin yasaları ile yemin etmek bizim işimiz olmamalıdır.

Kuzeyde, şimdilik, devletleşmeyi  hedefleyen, yakın zamanda kurulan PAK var. PAK yeni olmasına rağmen bölgede oldukça hatırı sayılır bir ilgi ve gelişmeye adaydır. PAK, bu ulusal birlik temelinde çağrı ve öncülük yapabilir. Ancak gerek bölgede gerekse Kürt halkının hangi temelde birlik olacağı kesin , net açıklanmalı ve buna göre kuzey Kürtleri duruş göstermelidir. Aslında hangi Kürte ve Kürdistani kuruma, partiye sorarsanız, hepsi bağımsız Kürdistan’dan yana görünüyor. Söylemde de olsa bu önemli bir veridir.

Ama detaylarına inince kimilerinin bağımsızlık, kimilerinin federasyon ve kimilerinin de özerklik gibi talepleri savundukları kendiliğinden ortaya çıkıyor. Tıpkı 1969 DDKO kuruluşu ve sonrası ‘78 kuşağı ayrı örgütlemeyi hedeflemişlerdir. Onun için hangi temelde ve kim kiminle nasıl birlik olacaklarını net olarak açıklamalıdır. Bunu niçin söylüyorum, dikkat edilirse Güney Partilerinin hepsi bağımsızlıktan yana görünüyor ama bazıları, kişi çıkarlarını veya şartları bağımsızlığın önüne koyuyor ve bu da bağımsızlık önünde ciddi bir engeldir.

Bu anlamda ciddi bir Ulusal birlik için ciddi programları olmalıdır. Kısaca Ulusal birlik Ulusal bağımsızlık için olmalıdır. Ulusal Partiler TBMM‘de Kürd ve Kürdistan sorununun çözülemeyeceğini bilmelidirler. Bazı Kürtlerin, herhangi bir kriter belirlemeden, Türk Devletine ‘gel barışalım’ çağrısında bulunmaları ne kadar onur kırıcı ve yanlış bir duruştur! Kürtler TC’nin neyi ile barışacakları? TBMM mı, Ordusu ile mi güvenlik kuvvetleri ile mi? Bunların tüm acizliktir.

Ulusal Kurtuluş savaşı veren veya bu iddiada olanlar hakim ulusun devletine ‘gel bizimle barış’ örneği yoktur. Kürtler barıştan önce hak, hukuk, adalet ve kendi kendilerini yönetme iradesini ortaya koymalıdırlar. Bu anlamda Ulusal Birlik için Ulusal hedefler  olmalıdır. Bu anlamda hedefimiz Ulusal bağımsızlıkçı 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.