Ukrayna’da tren istasyonuna füze saldırısı: 4'ü çocuk 39 ölü

Ukrayna’da tren istasyonuna füze saldırısı: 4'ü çocuk 39 ölü

.

A+A-

Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Dekhtyarenko, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonuna düzenlenen füze saldırısında tahliye bekleyen 4'ü çocuk 39 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş bugün (8 Nisan) itibariyle 44. gününde. Sivilleri bölgeden tahliye çabaları sürerken, Ukraynalı yetkililer bugün bir açıklama yaparak ülkenin doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk şehrindeki tren istasyonunda tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin üzerine iki füze atıldığını duyurdu.

İlerleyen saatlerde saldırıyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Artem Dekhtyarenko, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonuna Rusya güçlerince düzenlenen füze saldırısında tahliye bekleyen 4'ü çocuk 39 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Dekhtyarenko ayrıca olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Kramatorsk Belediye Başkanı Aleksandr Gonçarenko, saldırıda yaralananların çoğunun durumunun ağır olduğunu açıkladı, hastanelerin yaralıları tedavi için yetişemediğini, yaklaşık 40 doktorun yaralıları ameliyat ettiğini, saldırı anında istasyonda yaklaşık 4 bin sivilin bulunduğunu söyledi.

Binlerce sivil tahliye bekliyordu

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Ukrayna devlet trenyolu işletmesinin başındaki Oleksandr Kamyshin, Telegram hesabında paylaştığı mesajda, saldırıyı Rusya'nın gerçekleştirdiğini ve saldırıda 30'dan fazla kişinin öldüğünü, 100'den fazla kişinin yaralandığını yazmıştı.

Kramatorsk şehir konseyi, halkı evde kalmaları veya sığınaklara gitmeleri konusunda uyarırken Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko, polis ve kurtarma görevlilerinin bölgeye ulaştığını, onlarca ölü ve yaralı olduğu bilgisini geçtiklerini duyurmuştu. The Guardian da Donetsk Valisi Kyrylenko'ya dayandırdığı haberinde saldırı sırasında binlerce sivilin tren istasyonunda olduğunu, bu kişilerin Ukrayna'nın daha güvenli bölgelerine tahliye edilmek üzere trenlere binmek için beklediğini ifade etmişti.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Telegram hesabından bir açıklama yaparak, istasyonun Rusya güçlerince "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı.

Rusya'dan açıklama

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'nın Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna Rusya güçlerince füzeli saldırı yapıldığı yönündeki açıklamaların "yanlış" ve "provokasyon" olduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna yönetiminin konuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca parçaları tren istasyonunun yakınında bulunan ve görgü tanıklarınca görüntüleri yayınlanan Toçka-U taktik füzelerinin "yalnızca Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından kullanıldığı" aktarıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Ukrayna'da Kramatorsk tren garına fırlatılan füzeyi Rusya ordusunun kullanmadığını söyledi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Peskov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Toçka-U füzesini kullanmadığı" ile ilgili açıklamanın dikkate alınması gerektiğini belirtti: "Silahlı kuvvetlerimiz bu tür bir füze kullanmıyor ve Kramatorsk'ta bugün için herhangi bir muharebe görevi yoktu, planlanmamıştı. Bu açıklamadan hareket edilmelidir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.