Twitter’da Neler Oluyor?

Twitter’da Neler Oluyor?

.

A+A-

Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya platformu Twitter’da istifa dalgası sürerken, bir grup Demokrat senatör federal yetkililerden şirketin tüketiciyi koruma yasalarını ihlal edip etmediğinin soruşturulması talebinde bulundu.

İşadamı Elon Musk'ın Twitter çalışanlarına "çok sıkı çalışma ya da şirketten ayrılma" tercihlerini Perşembe akşamına kadar bildirmeleri talimatının ardından yüzlerce Twitter çalışanı istifa kararı aldı.

Elon Musk, “En iyileri kalıyor. O nedenle çok endişeli değilim” mesajını paylaştı; ancak şirketten kısa sürede çok sayıda çalışanın ayrılma kararı alması Twitter’ın nasıl verimli ve etkili bir şekilde faaliyet gösterebileceğine ilişkin soru işaretlerini gündeme taşıdı.

Musk’ın Tesla gibi sahibi olduğu diğer şirketlerden mühendis ve yöneticiyi Twitter’a getirdiği, şirketin bir kurumsal iletişim dairesinin olmadığı belirtiliyor.

Twitter’da yaşanan çalkantıya tepki gösteren bir grup Demokrat senatör, Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) platformun tüketiciyi koruma yasalarını ya da veri güvenliği taahhütlerini ihlal edip etmediğinin soruşturulmasını istedi.

Senatörler: “Gerekirse harekete geçilsin”

Demokrat Senatörler FTC’den Twitter’a ve şirket yöneticilerine karşı gerekirse “adil olmayan ya da aldatıcı olan uygulamalar ya da ihlaller” konusunda harekete geçilmesi talebinde bulundu.

Demokrat Senatör Richard Blumenthal’ın liderliğinde FTC’ye mektup gönderen yedi Demokrat senatör, “Elon Musk’ın son haftalarda platformun bütünlüğü ve güvenliğine zarar veren endişe verici adımlar attığını; değişikliklerin dolandırıcılık, sahtekarlık amacıyla kullanılabileceği yönünde açık uyarılara rağmen yeni özellikler açıkladığını” belirtti.

Twitter’da Başkan Joe Biden, bazı kongre üyeleri, sporcular ve şirketlerin sahte hesaplarının türediğine dikkat çeken senatörler, “Kullanıcılar ne pahasına olursa olsun büyüme stratejisinin ciddi etkileriyle şimdiden karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

Mektupta imzası bulunan Demokrat senatörler arasında California Senatörü Dianne Feinstein, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, New Jersey Senatörleri Cory Booker ve Bob Menendez var.

Federal Ticaret Komisyonu: “Hiçbir CEO ve şirket hukukun üstünde değildir”

Twitter’da yaşanan gelişmelerin ardından hem uzmanlar hem de şirket çalışanları, personel sayısının azaltılması ve gittikçe artan kaos sebebiyle ciddi güvenlik risklerinin olabileceği uyarısında bulunuyor.

Yaşanan gelişmeler konusunda geçtiğimiz hafta açıklama yapan Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Twitter’da son dönemde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ettiğini kaydetmişti.

FTC, “Hiçbir CEO ya da şirket hukukun üstünde değildir” demiş; tüketici bilgilerinin korunmasına yönelik siber güvenlik standartlarının karşılanmaması halinde şirketlerin FTC’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmasını öngören “uzlaşma kararına” atıfta bulunmuştu.

Federal Ticaret Komisyonu, uzlaşma kararının kurallara uyulmasını sağlamak amacıyla kendilerine yeni araçlar sağladığını ve bu araçları kullanmaya hazır olduklarını kaydetti. Federal Ticaret Komisyonu, Twitter hakkında olası ihlallere ilişkin soruşturma yürütüp yürütmediğini açıklamadı.

FTC senatörlerin soruşturma talebine ilişkinse bir açıklama yapmayı reddetti.

Soruşturma olması halinde komisyonun belge talep etme ve çalışanların ifadesini alma yetkisi bulunuyor.

Elon Musk: “FTC ile uzlaşma kararının sözü ve özüne bağlıyız”

Federal Ticaret Komisyonu’nun uyarısının ardından Elon Musk geçen hafta Twitter’ın söz konusu uzlaşma anlaşmasının “sözü ve özüne” bağlı kalacaklarını belirtmişti.

FTC’nin komisyonun emir ve kurallarını ihlal eden şirket yöneticilerini hedef alma yetkisi bulunuyor. Komisyon şimdiye kadar bu yaptırım aracını pek kullanmadı.

Ancak eski FTC yetkilileri, komisyonun tüketicinin gizlilik ilkesinin riskte olduğuna kanaat getirmesi halinde hızla harekete geçebileceğini belirtiyor.

FTC’nin şu anki başkanı Lina Khan’ın şirketlerin uyması gereken kuralları ihlal etmeleri halinde, soruşturma sonucunda sorumlu oldukları belirlenen yöneticileri hedef alma konusuna sıcak baktığı ifade ediliyor.

Başkan Biden ne demişti?

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde bir bağış toplama etkinliğinde yaptığı bir açıklamada, dezenformasyon riskine dikkat çekerek, Twitter’ın tüm dünyada yalan yaydığını söylemişti.

Elon Musk ise platformu satın alırken “ifade özgürlüğünü yeniden tesis edeceğini” savunmuştu.

Geçtiğimiz hafta Başkan Biden’a düzenlediği bir basın toplantısında, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alırken Suudi Arabistan Prensi El Velid bin Telal ve Katar Holding’den yatırım desteği almasının ABD’nin ulusal güvenliğine karşı bir tehdit oluşturup oluşturamayacağı sorulmuştu.

Biden, “Elon Musk’ın diğer ülkelerle işbirliği ya da teknik ilişkilerine bakmaya değer. Uygunsuz bir şey yaptığını söylemiyorum ama bakmaya değer” yanıtını vermişti.

Merkezi Washington’da bulunan liberal eğilimli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’ndeki uzmanlar 4 Kasım’da yayınladıkları analizde, Twitter anlaşmasının ABD’de Yabancı Yatırım Komisyonu tarafından soruşturulması gerektiğini belirmişti.

ABD’de Yabancı Yatırım Komisyonu, Amerikan şirketlerine yabancı yatırımın ulusal güvenlik etkilerini inceleyen bir devlet dairesi özelliğini taşıyor.

Kaynak: VOA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.