Türkiye'den SDG'nin petrol anlaşmasına tepki: Kabul edilemez

Türkiye'den SDG'nin petrol anlaşmasına tepki: Kabul edilemez

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Suriye'nin doğusunda kontrol ettiği petrol sahaları için bir Amerikan şirketiyle yaptığı petrol anlaşmasına tepki gösterdi.

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yapılan petrol anlaşmasını "terörizmin finansmanına destek adımı" olarak nitelendirerek, ABD'nin bu anlaşmaya destek vermesini kınadı. Dışişleri'nin açıklamasında "ABD'nin uluslararası hukuku hiçe sayan, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine kasteden ve terörizmin finansmanı kapsamına giren bu adıma destek vermesini esefle karşılıyoruz" denildi.

"Anlaşmanın PKK/YPG'nin girişimi" olduğu vurgulanan açıklamada, "Suriye'nin doğal kaynakları Suriye halkına aittir" ifadeleri kullanıldı.

Bir süre önce SDG'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki topraklarda petrol çıkarmak, işlemek ve ticaretini yapmak üzere Delta Crescent Energy LLC adlı şirketle bir anlaşma imzaladığı basına yansımıştı.

Şam yönetimi de anlaşmaya tepkili

Şam yönetimi de yapılan petrol anlaşmasına tepki gösterdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı hafta sonu yaptığı açıklamada, bunun Suriye'nin petrolünü "çalma girişimi" olduğunu ve anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Omurgasını YPG'nin oluşturduğu SDG'nin Suriye petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 70'ini kontrolünde tuttuğu belirtiliyor. IŞİD'e karşı savaşta SDG, ABD'nin desteğiyle Suriye'deki petrol yataklarının çoğunu ele geçirmişti.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.