Türkiye’den Mısır’a yeşil ışık

Türkiye’den Mısır’a yeşil ışık

.

A+A-

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan’ın tarafında yer alan ve Libya’da Halife Hafter’e destek veren Mısır’ın olası Sirte-Cufra operasyonunda ülkeye askeri müdahalede bulunma yetkisi almasıyla “Türkiye ile savaş yaşanır mı?” tartışmaları yaşanırken, Ankara ile Kahire arasında ilişkileri yumuşatan sinyaller geliyor.

Geçtiğimiz günlerde Mısır'ın, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak hidrokarbon arama ihalesine çıktığını duyurması, "Kahire'den Ankara'ya açık kapı" olarak değerlendirilmişti.

Bugün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’dan Mısır’a yeşil ışık geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" dedi. 

Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığının içine girmeden kendi kıta sahanlığı içinde sismik araştırma ve faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Çavuşoğlu, "Mısır, bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz” diye de ekledi.

Geçen eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan da Mısır'la Libya ile olduğu gibi deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik temasların olup olmadığına ilişkin bir soruya şu yanıtı vermişti:

"Burada tabii çok çok farklı gelişmeler var. Örneğin yani, Mısır ile istihbari görüşmelerin yapılması farklıdır, yaparız, hiçbir bizim açımızdan engel yoktur ama Yunanistan'la Mısır'ın yapmış olduğu bir anlaşma bizi üzmüştür. Çünkü Yunanistan ile Mısır'ın arasındaki bağlarla, bizim Mısır arasındaki bağlarımız çok çok farklıdır. Bunun ele alınması gerekir. Ama istihbarat noktasında görüşmeler her an yapılabilir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.