Türkiye hem F-35'lerden oldu hem S-400'leri kuramadı

Türkiye hem F-35'lerden oldu hem S-400'leri kuramadı

Meclis'te S-400'lerin 'tarihin en pahalı hurdası' olduğu yorumları yapılırken, S-400'lerin tesliminin hemen ardından Washington Ankara'yı F-35 yaptırımı ile cezalandırmıştı.

A+A-

 

Türkiye, Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD ile ortak yürüttüğü ve şu ana kadar 1.25 milyar dolar ödediği F-35 projesinden çıkarıldı.

Buna karşın, S-400 füze sistemini kurmayı da başaramadı. 2019 yılında kurulacağı belirtilen hava savunma sistemi, koronavirüs bahanesiyle depolarda beklemeye devam ediyor.

Toplamda iki sistemin satın alınması için harcanan para 3.75 milyar doları buldu. Yani 27 milyar TL. 

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, parası ödenen F-35'ler ABD tarafından Türkiye'ye yönelik yaptırım kapsamına alındı ve Türkiye hem projeden çıkarıldı hem de savaş uçaklarını teslim alamadıMürted Hava Üssü’nde bulunan iki adet S-400 hava savunma sisteminin teslimatı, geçen yıl 12 Temmuz’da başlamış, 15 Eylül’de tamamlanmıştı.

Meclis'te S-400'lerin 'tarihin en pahalı hurdası' olduğu yorumları yapılırken, S-400'lerin tesliminin hemen ardından Washington Ankara'yı F-35 yaptırımı ile cezalandırmıştı.

ABD, Türkiye’nin parasını ödediği ve mülkiyetine geçen 8 adet F-35A savaş uçağına el koyarak 21 Temmuz 2020’de, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne devretti. Böylece, Türkiye, 2.5 milyar dolarlık S-400 yatırımını siyasi gerekçelerle aktif hale getiremezken, 1.25 milyar dolar ödediği F-35 programında da uzaklaştırılmış oldu.

Türkiye’ye, şimdi, sözleşme kapsamında, “mülkiyetindeki uçakları devrinden” dolayı, ABD’den ödeme yapılması bekleniyor.

Emekli Hava Pilot Kurmay Albay Osman Başıbüyük, F-35'lerin aşırı teknolojik olduğunu ve Türkiye'nin işine yaramayacağını savundu. Uçakları, ABD'nin istemediği bir operasyonda kullanmanın mümkün olmadığını savunan Başıbüyük, "Eğer, F-35’lere yüzümüzü geri dönersek, daha ödeyeceğimiz çok para var. Türkiye, F-35 sistemine girdikten sonra, Türkiye’nin milli savunma sanayisi çöker, aktaracak parası kalmaz" görüşünü dillendirdi ve S-400’lerin Türkiye için bir harekât ihtiyacı olduğunu öne sürdü.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.