Türk savaş uçakları Efrin'i bombalıyor!

Türk savaş uçakları Efrin'i bombalıyor!

Afrin'de YPG mevzilerine Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan 8 F-16 Türk Savaş uçağı tarafından bombardıman yapıldı. Bombalanan yerlerin Efrin merkez, Cindirêsê, Reco, Şera Şêrewa ve Mabata olduğu aktarıldı.

A+A-

Son gelişmeler:

TSK ve ÖSO Afrin'e karadan girmeye çalışıyorlar ancak henüz girmediler. Minaz bölgesinde YPG ile TSK arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

YPG Sözcüsü: 100 yere bombardıman yapıldı

Afrin'e yönelik hava harekatıyla ilgili YPG'nin Afrin Sözcüsü Rojahat Roj, "TSK uçakları Afrin bölgesinde 100 yere bombardıman yaptı. Türkiye'nin savaş uçakları Suriye içerisinde Afrin'deki YPG/ YPJ mevzilerini de vurdu. Fakat askeri yerlerde can kaybı yok" dedi.

Rusya ABD'yi suçladı

Rusya Savunma Bakanlığı Afrin harekatıyla ilgili ABD'yi eleştirdi. Açıklamada, "Pentagon, Suriye’deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı. ABD'nin attığı sorumsuz adımlar nedeniyle ülkedeki çözüm süreci tehdit altına giriyor" denildi.

Saat 19:56 itibariyle Afrin Hastanesi doktorları, şimdiye kadar aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 yaralı sivilin hastanelerine kaldırıldıklarını bildirdiler.

TSK'ya bağlı savaş uçakları Afrin'e yakın olan YPG'nin elindeki Minig Askeri Hava Üssünü bombalıyor. Afrin'de hava bombardımanı devam ederken, Sınıra yakın Bilbile bölgesinde TSK ile YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Savaş uçakları vurduktan sonra Bilbilénin Baliya ve kurdo köyunde karadan gelmek isteyen türk askerleri YPG -YPJ tarafindan vurularak saldırıları püskürtüldüğü bildirildi.

Bugün, Afrin’in Cindirêsê ilçesini kırsalını TSK uçakları tarafından bombalanırken, sınır birliklerinden de Afrin’e top atışı da yapıldı. Cindirêsê’nin yanı sıra Şerawa, Şera, Mabata Cindires ve Raco ilçelerine de eş zamanlı olarak hava saldırısı düzenlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Afrin’deki askerlerimiz farklı bir bölgeye çekildi

Rusya Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Suriye'deki komuta merkezi, TSK'nın harekât başlattığı Afrin'de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak üzere tedbir aldı" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın Türkiye’nin harekât başlattığı Suriye’nin Afrin kentindeki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve bu konudaki haberleri endişeyle karşıladığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, TSK'nın Afrin'de başlattığı harekâta yönelik açıklamasında, karşı karşıya gelen taraflara karşılıklı itidal çağrısında bulundu.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Rusya’nın Suriye’yle diplomatik işbirliği yapacağını ve Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğini belirtti.
 

İran: Afrin'e kara harekatı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni etkiler!

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabir Ensari, Afrin'e bir kara harekâtının Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni etkileyebileceğini söyleyerek, "Ateşkesin garantör ülkelerinin (Rusya, Türkiye ve İran) böyle bir şeyin olmaması için harekete geçeceklerini umarız" dedi.

Afrin harekatı Alman basınına böyle yansıdı:

Zeit: "Erdoğan Suriye Kürtlerine karşı kara harekatı başlattı."

Deutsche Welle: "Türkiye Cumhurbaşkanı çok riskli bir askeri harekatı onayladı."

Stern: "Harekat Ankara, Washington ve Moskova ilişkilerini zedeleyebilir."

Savaş uçaklarının bombardıman düzenleniği noktalarda yoğun bir duman yükseliyor.

afrin-hava-saldirisi.jpg

Savaş uçaklarının hareketliliği devam ediyor...

Türk medyası, Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmımının da  Afrin'deki PYD bölgesine girmeye başladığını iddia ediyor.

Türk savaş uçaklarının Afrin'deki YPG hedeflerini vurmasıyla ilgili konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da, "TSK havadan harekata başlamıştır" dedi. TSK'den yapılan açıklamada saat 17:00 itibariyle Afrin harekatının başladığını ve Operasyonun adının 'Zeytin Dalı' olduğu belirtildi.

TSK'nın Zeytin Dalı adını verdiği harekatında yaralanan sivillerin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı:

siviller-yaralandi.jpg

yarali-siiviiil2.jpg

sivil-cocuk-yaralandi.jpg

Afrin'deki Rus Askerlerinin sınırdan 17 kilometre içe çekildikleri belirtiliyor.

Afrin'e başlatılan operasyonun ardından Ankara ile Washington arasında diplomasi trafiği yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu telefonda görüştü. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.