Türk basını Zaho'daki saldırıyı görmezden geldi

Türk basını Zaho'daki saldırıyı görmezden geldi

.

A+A-

2'si çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin yaralandığı Duhok’un Zaho ilçesine bağlı Perex köyüne Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan havan toplu saldırıya tepkiler sürerken Türk medyası Dohuk’taki saldırıyı gözrmezden geldi.

Duhok’un Zaho ilçesine bağlı Perex köyünde 9 sivilin ölümüne yol açan havan saldırısı nedeniyle Iraklı bazı siyasetçilerin Türkiye'yi suçlaması ile ilgili haberlere bazı gazeteler geniş yer ayırırken, gazetelerin çoğu, habere iç sayfalarında küçük yer verdi. Olayla ilgili analiz ya da köşe yazısı yayımlayan gazetelerin sayısının da oldukça az olduğu göze çarptı.

Milliyet yazarı Bilgay Duman ve Türkgün yazarı Yıldıray Çiçek olayı köşelerinde ele alırken, Cumhuriyet'te M. Birol Güger imzalı bir analiz haber yayımlandı. Olay Hürriyet, Yeni Şafak, Türkgün ve Karar'ın birinci sayfalarına taşınırken Sabah, Milliyet, Sözcü ve Cumhuriyet ise ilk sayfalarında bu haberi görmedi.

Hürriyet, Irak'ın Dohuk kentinde 9 sivilin ölümüne yol açan havan saldırısıyla ilgili haberi, "Saldırıyı yapanı birlikte bulalım" başlığıyla, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun sözleriyle yayımlandı.

Sabah, Dohuk'ta gerçekleşen bombalı saldırı haberi, gazetenin iç sayfalarında yer bulurken, Bakan Çavuşoğlu'nun, "Asla sivilleri hedef almayız" sözleri başlıkta yer aldı.

Yeni Şafak, Duhok saldırısı ile ilgili haberde "Duhok'ta 'hesaplı' tahrik" başlığını kullandı. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ABD'nin Suriye'den çıkması' yönündeki açıklamasının hemen ardından İran destekli milisler Duhok'ta sivilleri hedef aldı" ifadeleri kullanıldı.

Türkgün, Duhok saldırısını "Kimseden icazet almayız!" başlığıyla manşetine taşıdı.

Cumhuriyet, Duhok saldırısının iç sayfalarda ele alındığı M. Birol Güger imzalı analiz haberde, saldırının hemen ardından Irak hükümetinin Milli Güvenlik Kurulu'nun acil bir şekilde toplanması ve olayı soruşturma gereği duymaksızın Türkiye'yi suçlayan ifadeler kullanmasının, binlerce protestocunun Türk temsilciliklerine saldırmasının, Türk bayraklarının yakılmasının olayla ilgili kuşkuları arttırdığına dikkat çekildi.

Karar'ın, "Zaho için iş birliği çağrısı" başlığıyla geniş olarak ele aldığı haberde, Irak'ın acı olay nedeniyle Türkiye'yi suçladığı, Ankara'nın iddiaları kabul etmediği belirtildi ve Çavuşoğlu'nun sözlerine yer verildi.

Köşe yazarları ne dedi?

Milliyet gazetesi yazarı Bilgay Duman, köşesinde Dohuk saldırısından bahsetti. "Duhok saldırısının düşündürdükleri" başlığıyla bir yazı kaleme alan Duman, söz konusu saldırıyı Türkiye'nin gerçekleştirdiğine dair kanıt olmadığını belirterek, Irak'ta 9 aydır süren hükümet kurma çalışmaları olduğunu, Türkiye'nin iç hesaplaşmaya alet edildiğini yazdı.

Türkgün yazarı Yıldıray Çiçek, "Irak'taki kanlı tezgâhın amacı" başlıklı köşe yazısında, olayın asıl failinin PKK olduğunu dile getirerek, "Belli ki Irak ve Suriye'de PKK'yı rahatlatmayı hedefleyen ve Türkiye'yi töhmet altında bırakacak kanlı tezgâh onların işi..." diye yazdı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.