‘TSK-PKK çatışması nedeniyle 50’den fazla tarihi eser tehdit altında’

‘TSK-PKK çatışması nedeniyle 50’den fazla tarihi eser tehdit altında’

.

A+A-

 Duhok Tarihi Eseler Müdürü Bêkes Brifkani, TSK ile PKK arasında sınır bölgelerinde yaşanan çatışma ve bombardımanlar nedeniyle 50’den fazla tarihi eser ve mekanın tehlike altında olduğunu, bu nedenle UNESCO başta olmak üzere, ilgili uluslararası kurumlara gerekli bilgilendirmeyi yaptıklarını söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik eş zamanlı olarak karadan başlattığı “Pençe-Şimşek” ve “Pençe-Yıldırım” operasyonları devam ediyor.

Operasyonlar nedeniyle bölgedeki köylerin bazıları boşaltıldı, ekili araziler yandı, ormanlar kesildi veya yangın nedeniyle zarar gördü. Ancak yaşanan zarar bununla da sınırlı değil.

Rûdaw’a konuşan Duhok Tarihi Eseler Müdürü Bêkes Brifkani, “Duhok il sınırları içerisinde yaklaşık bin 400 tarihi eser ve mekan bulunuyor. Bunlardan bazıları şu an Türk ordusu ile PKK’lilerin çatıştığı Amedi, Şeladize, Zaho, Batifa, Berwari Bala, Sindi ve Bamerni gibi bölgelerde bulunuyor” dedi.

Çatışma bölgelerdeki eserlerin durumunu ve yaşanan tahribatı yerinde incelemek için bölgeye gidemediklerini belirten Briskani, ancak bazı tarihi eserlerin zarar gördüğüne dair bilgi edindiklerini söyledi.

Konu hakkında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) başta olmak üzere, tarhi eserlerin korunması ile ilgilenen uluslararası örgütleri bilgilendirdiklerini ifade eden Bêkes Brifkani, “Bu eserler insanlığın ortak mirasıdır, korunmaları için ne gerekirse yapılması ve savaşın taraflarına baskı yapılması çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Brifkani, bölgedeki bazı tarihi eser ve mekanların geçmişinin millattan öncesine dayandığını bazılarının da yakın tarihe uzandığını söyledi.

Bêkes Brifkani, tehdit altında bulunan bazı tarihi eser ve mekanların şunlar olduğunu kaydetti:

Berwari Bala bölgesinde Kêste köyü ve medresesi, Hiror’daki Qumri Kalesi, Bitenwêrê Kalesi, Bülbül, Biyamê, ve Geliyê Reşave (Reşave Vadisi) köprüleri, Deşêşe köyü, Geliyê Bazê (Bazê Vadisi), Penc Derge, Dekar, Bindêrî. Şeladize’de, Rêkan kalesi, Rêkan köprüsü, Ağayan Köşkü, Nêrwe Kalesi, Şobê yolu, Derecê yolu, Çardar mağarası, Amediye tepesindeki Meglana.   

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.