Trump ve May: İran'da aynı hedefe ulaşmak istiyoruz

Trump ve May: İran'da aynı hedefe ulaşmak istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May, “İran'da aynı hedefe ulaşmak istediklerini” açıkladı.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May, “İran'da aynı hedefe ulaşmak istediklerini” açıkladı.

İngiltere'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump ile 10 Haziran'da görevi bırakacağını açıklayan Başbakan Theresa May basın toplantısı düzenledi.

Üç saatlik toplantının ardından iki lider ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Trump ve May'ın gündeminde öne çıkan konular Brexit, İran, ikili ticaret anlaşması ve Çin’le yaşanan krizdi.

ABD'nin NATO ülkelerine yaptığı savunma harcamalarını artırma çağrısına İngiltere'nin de destek verdiğini belirten May, bunun sonucunda ittifakın savunma bütçesinin 100 milyar dolar daha arttığını  hatırlattı.     

İran

İki lider “İran'da aynı hedefe ulaşmak istediklerin” belirtti.

İşbirliğinin güçlü ittifakların temeli olduğuna inandığını belirten May, sözlerini şöyle sürdürdü:    

"Bugün İran'ın bölgedeki istikrarı bozucu faaliyetlerinin ve Tahran'ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçilmesi için iki ülkenin birlikte çalışmasının önemini ele aldık. Bunu başarmanın araçları konusunda ayrılsak da aynı hedefe ulaşmak istediğimiz açık. Daha önce de söylediğim gibi İngiltere İran ile nükleer anlaşmaya bağlılığını sürdürüyor. İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bizim de hiç kimsenin yararına olmayan gerilimin tırmanmasından kaçınmak için her şeyi yapmamız önemli."    

Brexit 

Brexit'i desteklediğini vurgulayan Trump, “Bunun olacağını ve gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir ülke ve kendi kimliğini istiyor, kendi sınırlarına sahip olmak istiyor, kendi işlerini yürütmek istiyor. Bu çok, çok özel bir konu. May çok iyi iş çıkardı" diye konuştu.

Trump, İngiltere ve ABD'nin Brexit sonrası ticaret anlaşmasını İmzalayabileceğini belirtti ve "İngiltere, Avrupa Birliği'nden çıkmaya hazırlanırken, ABD ile İngiltere arasında olağanüstü bir ticaret anlaşması yapmayı taahhüt ediyor. Bu ticaret anlaşmasında muazzam bir potansiyel var. Ulusal Sağlık Sistemi de dahil olmak üzere her şey masada" dedi.

Çin krizi 

Trump ayrıca, May ile Çin’le krize neden olan meseleleri görüştüklerini ve Mayıs’ta anlaşmaya varmayı beklediğini söyledi. İki ülkenin Çin konusundaki sorunları çözeceğini belirten Trump, bu konuda ikili işbirliğini sonlandırmayacaklarını vurguladı.

Çin'in de görüşmede konuşulduğunu kaydeden May, "Çin'in ekonomik önemini teslim ettik ve ortak çıkarlarımızı ya da değerlerimizi tehdit eden eylemleri görmezden gelemeyeceğimizi konuştuk" dedi.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.