Topluluklar Arası Barış Grubu'ndan rapor: 'Türkiye 7 yılda 123 yurttaşı katletti'

Topluluklar Arası Barış Grubu'ndan rapor: 'Türkiye 7 yılda 123 yurttaşı katletti'

.

A+A-

Topluluklar Arası Barış Grubu (CPT), "Türkiye’nin 2015 yılından bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’nde 4 binden fazla hava, kara ve top saldırısı düzenlediğini belirterek, 123 yurttaşın yaşamını yitirdiği" açıklamasında bulundu.

Community Peacemaker Team (CPT – Topluluklar Arası Barış Grubu), Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik saldırıları ve saldırıların yol açtığı zarara ilişkin “Sınır bombardımanına son verin” başlığıyla hazırladığı raporu yayınladı. CPT raporunun başında Zaxo’ya bağlı Perex köyünde Türkiye’nin gerçekleştirdiği katliama dikkat çekilerek, “20 Temmuz 2022’de Zaxo yakınlarındaki Perex köyünde bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırı 9 yurttaşın ölümüne, 24 vatandaşın yaralanmasına neden oldu. Türkiye’nin sivilleri hedef aldığı bu saldırılar, Kuzey Irak’ta yedi yıldır devam ediyor” denildi.

Raporun devamında ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2015 yılından bu yana Irak sınırlarına 4 binden fazla hava, kara ve top saldırı düzenlediği belirtildi. Sadece 2021’de bin 600 saldırı yapıldığı kaydedilerek, bu saldırıların bölgenin huzurunu bozmanın yanı sıra o bölgelerde yaşayan yurttaşların hayatını da olumsuz etkilediğinin altı çizildi.

Raporda, Türkiye’nin 2015 yılından 2022 yılının başına kadar gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda 98 ila 123 sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi. Katledilenlerin yüzde 55’inin iş başındayken hedef alınan çoban ve ya çiftçi olduğu belirtildi.

CPT raporunda hayatını kaybedenlerin yüzde 13’ünün kadın, yüzde 87’sinin erkek ve en az 6’sının çocuk olduğunu ifade edildi. Ayrıca yaklaşık 500 köyün boşaltılma tehdidi altında olduğuna da dikkat çekildi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.