Ticaret savaşlarında iddia: ABD ve Çin anlaştı

Ticaret savaşlarında iddia: ABD ve Çin anlaştı

Dünyanın iki ekonomik gücü olan ABD ve Çin ticaret anlaşmasının ilk aşamasında uzlaştı.

A+A-

Haber Merkezi- Anlaşma kapsamında ABD 15 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan Çin mallarına yönelik gümrük vergisi artışını erteleyecek, Çin 2020 yılında ABD’den 50 milyar dolarlık tarım ürünü satın alacak.

ABD Başkanı Donald Trump ve Beyaz Saray’da görüşmelere katılan bazı ABD’li yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamalarda 17 aydır devam eden ticaret savaşında tarafların uzlaşıya yakın olduklarını söylemişti.

Trump Twitter’dan paylaştığı mesajda “Çin’le ÇOK BÜYÜK ANLAŞMAYA çok yaklaşıyoruz” diye yazmıştı.

ABD YENİ GÜMRÜK VERGİLERİNİ ASKIYA ALMAYI KABUL ETTİ

Reuters haber ajansına bilgi veren ABD’li kaynaklara göre, ABD Çin’den ithal edilen 160 milyar dolar değerindeki ürüne yönelik 15 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni gümrük vergilerini askıya almayı kabul etti. Anlaşma kapsamında ABD’nin şu anda uygulamada olan gümrük vergilerini bazı ürünlerde düşürmesi öngörülüyor.

Çin de bunun karşılığında ABD’den 2020 yılı içinde 50 milyar dolarlık tarım ürünü almayı, Amerikan şirketlerinin Çin pazarına erişimini kolaylaştırmayı ve fikri mülkiyet haklarına yönelik koruma önlemlerini sıkılaştırmayı taahhüt etti.

Pekin Trump yönetiminin Çin’den ithal edilen 160 milyar dolarlık ürüne yönelik gümrük vergilerini arttırması halinde karşılık verme tehdidinde bulunmuştu.

İki taraf birinci aşama anlaşma üzerinde uzlaşmış olsa da, en zorlu ve karmaşık konular çözümsüz kalmaya devam ediyor. Trump yönetimi Pekin’i sürücüsüz otomobil ve yapay zeka gibi gelişmiş teknoloji alanlarında üstünlük sağlama çabasında sahtekarlıkla suçluyor.

ABD, Çin’i teknoloji hırsızlığı yaparak yabancı şirketleri ticaret sırlarını paylaşmaya zorlamak ve yabancı rakiplerinin önüne de bürokratik engeller çıkarmakla suçluyor. Pekin ise suçlamaları reddediyor ve Washington’un uluslararası ticarette yükselen rakibi olarak gördüğü Çin’in etkisini bastırmaya çalıştığını savunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.