The Guardian: Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki saldırıları sonucu sivil ölümler arttı!

The Guardian: Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki saldırıları sonucu sivil ölümler arttı!

.

A+A-

 İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlediği operasyonlarla ilgili bir haberi köşesine taşıdı.

BBC'de yer alan haberde, Türkiye tarafından PKK’ye yapılan operasyonlarda sivil ölümlerin arttığı belirtildi.

Gazetenin İstanbul'daki muhabiri Bethan McKernan ile Kürdistan Bölgesi’ndeki Amadiye şehri muhabiri Adam Gnych'in imzasını taşıyan haberde, Aralık ayında Türkiye'ye ait bir SİHA'yla düzenlendiğine inanılan saldırı sonrası Zeri Vadisi'nde çocukluk arkadaşı üç eski Peşmergenin naaşlarının bulunduğu, ve bunlardan birinin 64 yaşındaki Muhsin Speri'ye ait olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan gazeteye konuşan Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) bir kaynak, operasyonlarda sadece "terör unsurlarının" hedef alındığını, sivillerin zarar görmemesi için gereken tüm önlemlerin alındığını söylüyor. Guardian, sivillerin öldüğü saldırı ile ilgili daha fazla bilgi verilmesine yönelik taleplerin ise yanıtsız kaldığını belirtiyor.

“2015’ten bu yana hiç bu kadar sivil hayatını kaybetmemişti”

Haberde 2015’ten bu yanan hiç bu kadar sivil ölümün olmadığına dikkat çekilerek, “Türkiye sınırları dışında Kürt militanlara karşı uzun süredir devam ettiği mücadelesini artırırken, Speri ve arkadaşları artan sivil kayıplar listesinde yer aldı. (İngiltere merkezli çatışma bölgelerindeki sivil kayıplarını inceleyen) Airwars adlı kuruluşa göre, ateşkesin çöktüğü 2015'ten bu yana Türkiye ile PKK arasındaki çatışmalarda hiç son dönemki kadar Iraklı sivil hayatını kaybetmemişti” bilgisi paylaşıldı.

Haberde ayrıca Türk hükümetiyle PKK arasındaki ateşkesin de 2005'te son bulduğu hatırlatılarak,  Ankara'nın özellikle "yükselen bir İHA gücü" olarak Libya ve Somali gibi uzak ülkelerde dahi daha agresif dış politika izlediği vurgulanıyor.

“Kürdistan Bölgesi Parlamentosu tazminat talebini değerlendiriyor”

Guardian'a göre bu yeni askeri durumun etkisini en fazla gösterdiği yer, Kürdistan Bölgesi. Gazete, "Zagros Dağları'nda Türkiye hava operasyonları ile üst düzey PKK liderlerini cezalandırıyor ancak Speriler gibi birçok aile, sivillerin öldüğü saldırılar için kimsenin hesap vermediğini söylüyor" diyor.

Öte yandan Airwars'a göre Gare harekatı sonrası Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi’ndeki son operasyonlarında siviller çok daha fazla zarar gördü, 30 civarında sivil öldü, 23 sivil de yaralandı. Guardian'a konuşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise bu verilerin doğru olmadığını söylüyor.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari ise, bölgede Parlamento'nun tazminat taleplerini değerlendirdiğini söylüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.