The Guardian: Erdoğan'ın İsveç'e NATO tepkisi şantaj ve seçime hazırlık

The Guardian: Erdoğan'ın İsveç'e NATO tepkisi şantaj ve seçime hazırlık

.

A+A-

Gazetede yayınlanan yazıda Erdoğan'ın İsveç'e şantaj yaptığı iddialarını güçlendirdiği ve NATO üyeliğine karşı çıkarak milliyetçi oyları harekete geçirmeye çalıştığı ifade edildi.

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkarak ittifakı krize sürüklediğine ilişkin The Guardian'ın diplomasi editörü Patrick Wintour yazdı.

Wintour, Erdoğan'ın İsveç'e PKK üyelerinin iadesinin reddedilmesine yönelik tepkilerle seçim hazırlığı yaptığı ve milliyetçi oyları artırmayı hedeflediği yorumu yapıldı.


 

Gazete Duvar'ın aktardığı yazıda, "Erdoğan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto etme tehditlerini iki katına çıkardı. Her iki ülkenin de kendisini ikna etmesi için Ankara'ya heyetler göndermesinin anlamsız olduğunu söyledi. 10 talep sunarak İsveç'e şantaj yaptığı iddialarını güçlendirdi. Erdoğan'ın karşı çıkışının NATO'yu aylarca düğümleyebileceğinden kimsenin şüphesi yok" denildi.

İsveç'in Türkiye'nin tepkileri karşısında "yanlış anlaşılmaları gidermek konusunda iyimserlik içinde olduğu ancak verilen tepkilerle Erdoğan'ın bu konudaki ciddiyetine şüpheyle yaklaştığı" belirtilen yazıda, İskandinav ülkelerinin Türkiye'nin taleplerine "boyun eğmesinin zor olacağı" ifade edildi. Türkiye "terör" gerekçesiyle Finlandiya'dan 12, İsveç'ten 21 kişinin iade edilmesini istiyor.

'ERDOĞAN UÇ NOKTALARDA YAŞIYOR'

Yazıda, İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu Royal United Services Institute (RUSI) direktör yardımcısı Jonathan Eyal'in "Her iki ülke de kendi iç iltica sistemlerini basitçe parçalayamaz" dediği aktarıldı.

Yazıda ayrıca Eyal'in Türkiye'nin sürgündeki PKK üyeleriyle ilgili taleplerine aşina olunduğu, Erdoğan'ın halihazırda paramparça bir ekonomi ve partisine desteğin giderek azalmasıyla uğraştığını belirterek, Erdoğan'ın Türkiye'de milliyetçi oyları artırmaya çalıştığı ve "uç noktalarda hareket ettiği ve uçlarda yaşadığı" görüşü de yer aldı.

Analizde Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olası Ankara ziyareti ve ABD'den F-35 satın alma talebinin uygulanması için "ikili oyun" oynadığı analizine de yer verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.