The Arab Weekly: Fransa, Türkiye’den sözlü mutabakattan daha fazlasını istiyor

The Arab Weekly: Fransa, Türkiye’den sözlü mutabakattan daha fazlasını istiyor

.

A+A-

Fransa Dışişleri Bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, aylarca süren ve iki NATO müttefikinin ilişkilerini geren söz düellolarının ardından Fransa ve Türkiye arasında “sözlü ateşkes” uygulandığını söyledi.

Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ gibi uluslararası krizlerle ilgili Türk liderin sert kişisel eleştirilerine yol açan tartışmaların ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron bu hafta gerçekleşen NATO zirvesinin oturum aralarında bir araya geldi.

BFM televizyonuna açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ton değişikliğini memnuniyetle karşıladığını, ancak bunun Ankara'dan daha somut adımlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

“Bir tür sözlü ateşkes var. Bu iyi ama yeterli değil” dedi.

Libya, Suriye ve ayrıca Fransa'nın AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs'ı desteklediği Doğu Akdeniz'deki krize atıfta bulunan Le Drian, "Sözlü ateşkes eylem anlamına gelmiyor ve Türkiye'nin hassas konularda harekete geçmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Le Drian ayrıca Fransa'nın, Ankara'nın BM destekli hükümeti desteklemek için binlerce Suriyeli milis gücü gönderdiği Libya konusunda Türkiye ile çalışmaya özellikle istekli olduğunu söyledi.

Le Drian, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece sözlerinden daha fazlasını değiştirip değiştirmediğini göreceğiz" dedi.

Macron, bu yılın başlarında Türkiye'nin 2022’deki Fransız cumhurbaşkanlığı seçimlerine karışmaya çalışacağı konusunda uyarmıştı.

Macron, Ankara'nın uluslararası sahnedeki tek taraflı hamlelerinin ve Rusya'dan S-400 hava savunma füze sistemleri satın almasının, Türkiye'nin kilit üyesi olduğu NATO'nun “beyin ölümüne” katkıda bulunduğunu öne sürmüştü.

Fransız hükümetinin yaşanan bir dizi terör saldırısının ardından getirdiği İslamcı aşırılığa karşı yeni yasa da Erdoğan'ın öfkesini uyandırmış, Türk lider Fransa'yı İslamofobi ile suçlamıştı.

Erdoğan geçen yıl Macron'un "zihinsel bir kontrole" ihtiyacı olduğunu söyledi ve Fransa'nın Macron'dan bir an önce "kurtulmasını" umduğunu söyledi.

Kovid-19 pandemisiyle birlikte ülke içinde artan ekonomik zorlukların olduğu bir zamanda Türkiye'nin Batılı ortaklarıyla bağları güçlendirmeye istekli olan Erdoğan’ın son aylarda Batılı ülkelerle gerilimi azalttığına dair belli belirsiz işaretler var.

İlişkilerdeki krizlerin çözüldüğüne dair bir başka işaret ise, Fransa bu hafta Türkiye'yi zorunlu olmayan seyahatler için konusunda yasaklı ülkeler listesinden çıkardı ve tam aşılı Fransız turistlerin orada tatil yapmasına etkin bir şekilde izin verdi.

Brüksel'deki NATO zirvesinde ABD lideri olarak Joe Biden ile ilk görüşmelerini yapan Erdoğan Rus S-400 füzelerinin konuşlandırılmasından vazgeçme planı olmadığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.