Tezkere geçti: CHP, HDP, TİP hayır, DEVA çekimser, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Memleket Evet

Tezkere geçti: CHP, HDP, TİP hayır, DEVA çekimser, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Memleket Evet

.

A+A-

Suriye ve Irak'a 2023 sonuna kadar askeri harekat yapılmasına izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, CHP, HDP ve TİP'in "hayır" oylarına karşı AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Memleket Partisi'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı. Gün içinde tezkereye "evet" oyu vereceklerini açıklayan DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, oylamada parti kararıyla çekimser kaldığını açıkladı. Saadet Partisi ise oylamaya katılmadı.

Suriye ve Irak’a asker gönderilmesine dair tezkere TBMM’den geçti.

Oylamada CHP, HDP ve TİP milletvekilleri hayır oyu kullanırken, DEVA Partisi’nin milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise çekimser kaldı.

Tezkere, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Memleket Partisi’nin evet oyları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Saadet Partisi oylamaya katılmadı.

“Destekleyeceğiz” diyen Yeneroğlu, parti kararıyla “Çekimser” kaldı

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bugün öğlen saatlerinde mecliste yaptığı basın toplantısında, “Ülkemize yönelen tehditlerin bertaraf edilmesi, askeri mevcudiyetimizin kesintiye uğramaması, o bölgelerde görev yapan askerilerimizin güvenliği için ‘evet’ diyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Yeneroğlu tezkere sonrasında, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulunarak oylamada “çekimser” kaldığını ifade etti.

Mustafa Yeneroğlu paylaşımında şu cümlelere yer verdi:

“Az evvel Mecliste oylanan 16 Ekim 2021 tarihli tezkere oylamasına partimizin Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun bugünkü temayülü doğrultusunda destek vermedim. Parti eğilimimiz gereğince “çekimser” olduğumuzu kamuoyuna bildiririm.”

“Partimizin tutumuna yönelik eğilim, söz konusu tezkerenin; * Yetkinin mutat olmayan ve ayrıca seçim sürecini de kapsayacak denli uzun olmasıyla seçimleri huzursuz hale getirme ihtimali, * Birden fazla ülke sınırlarındaki farklı tehditlerin birleştirilerek sunulması, * Türkiye’de bulunacak yabancı askerlerin hangi şartlarda burada bulunacağının net olarak belirlenmemesi, * Ve en önemlisi tek yetkinin Cumhurbaşkanına verilmesi dolayısıyla oluşmuştur.”

“Biz Türkiye’nin ortak akıl ve istişare ile yönetilmesi için DEVA Partisi’ni kurduk. Dış politikanın, bir kişinin şahsi dürtülerine bağlı olarak yürütülen dış ilişkiler olmasını kabul etmiyoruz.”

CHP “Hayır” vereceğini açıklamıştı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel bugün, CHP’nin Suriye ve Irak tezkerelerine hayır oyu vereceğini duyurmuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu meclis grup toplantısında tezkereyle ilgili şunları söylemişti:

“Bu tezkerede yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması var. Bahçeli’ye soruyorum. Bu yabancı askerler kim? Yabancı askerler Türkiye’ye konuşlanacak, sen de gelsinler diye el kaldıracaksın. Söyle bakalım, milliyetçi sen misin, biz miyiz? Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye topraklarının topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden. Taliban’ı mı getireceksin? Kim gelecek? Amerikalılar mı, Yunanlar mı, kimi çağıracaksın?”

“Niye garip gurebanın evladı orada şehit olsun? Komando marşını söyleyen TÜGVA’cılar var, ‘en büyük komutanımız da Erdoğan’ diyorlar. Gönder onları Suriye’ye. Oradaki komutanı da Bilal Erdoğan olsun.”

CHP’den Suriye tezkeresiyle ilgili 14 soru

CHP Grubundan iktidara tezkereyle ilgili 14 soru soruldu:

“1- Suriye’ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2014 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?

2- Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?

3- Son tezkerelerde yer alan Fırat’ın doğusu vurgusuna ne oldu?

 4- Barış Harekatı’nın ana hedefini oluşturan; Fırat’ın doğusunda “145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge”ye ne oldu?

5- Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; “güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti”. Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?

6- Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip’teki terör unsurlarını ayrıştırıp, temizleyebildik mi?

7- Astana sürecine dayanarak İdlib çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?

 8- Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?

9- Büyük önem atfettiğiniz M4-M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?

10- Suriye’de 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya nasıl bir karşılık verildi?

11- Son dönemde Suriye’de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?

12- Suriye’de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatı veren IŞİD militanı Türkiye’de neden serbest bırakıldı?

13- IŞİD sadece Suriye’de mi hedef?

14- Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.