TDK’DAN KÜRT DİL PLATFORMU’NUN ÇAĞRISINA YANIT

TDK’DAN KÜRT DİL PLATFORMU’NUN ÇAĞRISINA YANIT

.

A+A-

08.01.2021 günü Kürt Dil Platformu yaptığı basın toplantısında, TDK’ya (Türk Dil Kurumu) 10 maddelik bir çağrıda bulunarak, Kürtçe-Türkçe sözlük yayınlamasını istemişti.

TIKLAYINIZ: Kürt Dil Platformu: Kürtler bütün kurumlarda anadilini kullanabilmeli

TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN tarafından Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri’ye hitaben verilen yanıtta, Kürt Dil Platformu’nun taleplerine değinilmedi.

Platform sözcüsü Şerefxan Cizîrî’ye hitaben verilen cevapta, Kürtçe-Türkçe Türkçe-Kürtçe Sözlüğün 2014 yılında yayınlandığı ifade edildi.

Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’ndan Kürtçe ile ilgili 10 maddelik istekte bulunmuştu.

Kürtlerin dil ve kimlik haklarının yasal ve anayasal olarak kabul edilmediğini belirtilen açıklamada, Türk Dil Kurumu’ndan Diyarbakır’da Kürtçe şubesi açılmasını, Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesini, Üç ayda bir “Kürtçe Dil Bilgisi” dergisinin çıkarılmasını ve Kürtçe-Türkçe sözlük yayınlamasını istemişti.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti.

“PZK (Platforma Zimanê Kurdî-Kürt Dil Platformu) olarak; TDK’nin (Türk Dil Kurumunun) Türkçe için kuruluşundan beri kapsamlı çalışmalar yaptığını bilmekteyiz. Sadece Türkiye Türkleri için değil, Dünyada yaşayan Türkler için yaptığınız çalışmaları yakından takıp ediyoruz; fakat buna rağmen devlet yöneticileri tarafından her seferinde ’Cumhuriyetin kurucu unsurları’  olarak ifade edilen Kürtler için şimdiye kadar sadece bir Türkçe - Kürtçe sözlük yayımlamanızı, yeterli görmediğimizi önemle dile getirmek istiyoruz.

TDK, Kürt Dil Platformu’na verdiği yanıtta, Kürtçe’ye dönük bir çalışmaya sinyal vermeyerek şu ifadelere yer veridi:

“Öncelikle Türk Dil Kurumuna gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Türk Dil Kurumunun teşkilat yapısı, görev ve sorumlulukları, öncelikli çalışma alanları 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 10. maddesi ile düzenlenmiştir. Kurumumuz çalışmalarını bu maddenin çizdiği çerçeve içerisinde yürütmektedir. Kurumumuz hem Türk dilinin sözlüklerini hem de iki dilli sözlükleri yayımlayarak araştırmacıların istifadesine sunmaktadır; Kürtçe-Türkçe Türkçe-Kürtçe Sözlük de bu iki dilli sözlüklerden birisi olarak 2014 yılında yayımlanmıştır. Görüş ve önerileriniz için teşekkür eder, bilgilerinizi rica ederim.”

Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN Başkan

c.png

Türk Dil Kurumu'nun Kürt Dil Platformuna gönderdiği yanıt 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.