TBB’den Yeni Şafak’ın 15 baroyu hedef göstermesine tepki: Düşünce özgürlüğüne saygı duyalım

TBB’den Yeni Şafak’ın 15 baroyu hedef göstermesine tepki: Düşünce özgürlüğüne saygı duyalım

.

A+A-

Türkiye Barolar Birliği (TBB) kktidara yakın Yeni Şafak gazetesi, Konya, Afyon ve Ankara’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin ortak açıklama yapan 15 baroyu hedef göstermesine tepki gösterdi. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu imzasıyla yapılan açıklamada, “Uyarı görevini yerine getiren, kaygılarını dile getiren barolarımızın hedef gösterilmesi yanlıştır. Birbirimizin düşünce özgürlüğüne saygı duyalım” denildi.

Barolar Birliği’nden yapılan açıklamada şöyle dendi:  “15 baromuz 21 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna bir duyuruda bulunmuştur. Duyuruda, basında ve sosyal medyada çıkan haberlere gönderme yapılarak; Konya’da, Afyon'da ve Ankara’da bazı vatandaşlarımıza karşı etnik kimlikleri sebebiyle işlendiği söylenen nefret suçları kınanmıştır.

İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi, baroların kanuni görevleri arasındadır. Bu sebeple; söz konusu olaylarla ilgili kaygılarını dile getiren ve uyarılarda bulunan barolarımızı hedef yapmaya yönelik bir kısım medyada çıkan yazıları yanlış buluyoruz. Uyarıda bulunan, kaygılarını dile getiren kurumları hedef haline getirmeye çalışmak yapıcı olmaktan uzaktır. Milli birliğimize zarar verir. Unutmayalım ki fikirlerin çatışması, gerçeğe ulaşmanın, bir yanlış var ise bunu düzeltmenin ve tekrarını önlemenin en etkin yoludur. Bu nedenle düşünce özgürlüğü refah toplumunun taşıyıcı sütunudur. Türkiye’yi başta etnik kimlik ve mezhep olmak üzere çeşitli fay hatları yaratarak bölmeye yönelik girişim ve senaryoların bulunduğu bir sır değildir. Bunları boşa çıkarmanın yolu ve yöntemi, hukuk devletini tüm kurum ve kurallarıyla işletmektir. Bu çerçevede, yetkili makamların da olaylara tek yönlü yaklaşıldığı izlenimini yaratacak açıklamalardan kaçınması gereklidir.

Biz birlikte güçlüyüz. Bir olmak, her konuda aynı düşünmek değildir. Bir olmak, hepimizin yüreğinin, vatanımızın ve evlatlarımızın geleceği için çarpmasıdır. Bunun için birbirimizi dinleyelim. Birbirimizin düşünce özgürlüğüne saygı duyalım. Doğruyu hep birlikte bulalım.”

Ne olmuştu?

Yeni Şafak gazetesi, Kürtlere yönelik artan ırkçı saldırılara karşı ortak açıklama yapan Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Batman, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van barolarını hedef aldı. Bugün manşetten "Kandil'in baronları" başlığıyla servis ettiği haberinde Afyon, Ankara ve Konya’da saldırıya uğrayanlar değil saldırı bölgelerinde yaşayan halkın beyanlarına ve Konya Valiliği’nin açıklamasına yer vererek baroları ve HDP’yi suçladı.  

Yeni Şafak’ın hedef gösteren manşetine Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Batman Baro Başkanı Erkan Şenses, Mardin Barosu, Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, Bingöl Baro Başkanı Ömer Faruk Hülakü, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu  tepki göstermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.