Taliban okulları sadece erkeklere açtı, erkek öğrenciler karşı çıktı: “Kız kardeşim gitmiyorsa ben de gitmiyorum”

Taliban okulları sadece erkeklere açtı, erkek öğrenciler karşı çıktı: “Kız kardeşim gitmiyorsa ben de gitmiyorum”

.

A+A-

Taliban’ın Cuma günü ortaokul ve liseleri sadece erkek öğretmen ve öğrencilere açması sonrası bazı Afgan erkek çocukları sosyal medyadan paylaşılan fotoğraflarda “Kız kardeşim gitmeden okula gitmiyorum” yazılı pankartlarla karara meydan okudu.

Taliban, Cuma günü “erkek ortaokul ve lise öğrencileri için medreseler, özel ve devlet okulları ve diğer akademik kurumların” Kabil ve Afganistan genelinde Cumartesiden (18 Eylül) itibaren yeniden açılmasını emreden bir bildiri yayımladı. Açıklamada kız çocuklarından herhangi bir şekilde bahsedilmedi, “tüm erkek öğrenciler ve erkek öğretmenler okullarında hazır bulunmalıdır” vurgusu yapıldı.

Bu karardan sonra okullar dün (Cumartesi) yeniden eğitime başladı. Bir Taliban sözcüsü kız okulları için daha sonra açıklama yapılacağını duyurdu.

Lise öğretmeni olan Kudsiye Kanberi, bir Facebook gönderisinde erkek öğrenci ve meslektaşlarının okulu boykot etmesi gerektiğini söyledi. “Erkek olsaydım, kız kardeşim de okula gitmedikçe okula gitmezdim” dedi.

Dünden itibaren sosyal medyada görülen fotoğraflarda, Afgan erkek çocuklar, ellerinde tuttukları “Kız kardeşim olmadan okula gitmiyorum” pankart ve dövizleriyle bu karara meydan okudu.

 

 

Gazeteci Muhtar Vafaye’nin paylaştığı fotoğraftaki erkek çocuğunun tuttuğu pankartta tam olarak şunlar yazılıydı: “Kız kardeşim olmadan okula gitmiyorum. Kardeşimin yanındayım. Hepimiz eşitiz.”

Yükseköğretim Bakanı Abdul Baki Hakkani, 12 Eylül’de kadınların üniversitelerde ve lisansüstü programlarda öğrenim görmelerine izin verileceğini duyurmuş, ancak “kız ve erkek öğrencilerin aynı sınıfta eğitim görmelerine izin vermeyeceğiz. Karma eğitim şeriat yasalarına aykırıdır” diye eklemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.