“Taliban genç kadın milli voleybolcuyu kafasını keserek öldürdü”

“Taliban genç kadın milli voleybolcuyu kafasını keserek öldürdü”

.

A+A-

İranlı gazeteci Muhtar Vefayi’nin Independent Farsça’daki haberine göre Afganistan genç kadın milli voleybol takımında forma giyen Mahjabin Hakimi, Kabil'de Taliban tarafından kafası kesilerek katledildi. Afgan kadın milli voleybol takımının teknik direktörü, Taliban'ın Ağustos ayında kontrolü tamamen ele geçirmesinden önce takımdan yalnızca iki kişinin ülkeden kaçabildiğini söylüyor. Mahjabin Hakimi, geride kalan birçok talihsiz kadın sporcudan biriydi. Habere göre Taliban şimdi öbür kadın oyuncuların peşinde.

Afgan kadın milli voleybol takımının, güvenlik için haberde Suraya Afzali adını kullanan antrenörlerinden biri Independent Farsça’ya yaptığı açıklamada, Mahjabin Hakimi adlı kadın voleybolcunun Ekim ayının başlarında Taliban tarafından öldürüldüğünü, ancak ailesinin konuşmaması için tehdit edilmesinden ötürü kimsenin bu korkunç cinayetten haberdar olmadığını söyledi.

Eşref Gani hükümetinin çöküşünden önce Kabil Belediyesi Voleybol Kulübü’nde oynayan Mahjabin, kulübün yıldız oyuncularından biriydi. Ancak bundan birkaç gün önce, kafası kesilmiş halde göründüğü fotoğrafları bir anda sosyal medyada yayıldı.

Afgan kadın milli voleybol takımının teknik direktörü, Taliban’ın Ağustos ayında kontrolü tamamen ele geçirmesinden önce takımdan yalnızca iki kişinin ülkeden kaçabildiğini söylüyor. Mahjabin Hakimi, geride kalan birçok talihsiz kadın sporcudan biriydi.

Ülkede yönetimi devralmalarından bu yana Taliban militanlarının kadın sporcuların peşine düştükleri belirtiliyor. Afzali, militanların özellikle yabancı ve yerli müsabakalarda yarışan ve geçmişte televizyon programlarına çıkan Afgan kadın voleybol takımı üyelerini aradığını iddia etti.

Independent Farsça’ya konuşan Afzali, “voleybol takımının bütün oyuncuları ve ülkedeki diğer tüm kadın sporcular büyük bir umutsuzluk ve korku içinde; hepsi ya ülkeden kaçmak ya da yeraltında yaşamak zorunda bırakıldı.”

Afganistanlı yönetmen ve Afgan Sinemacılar Derneği’nin ilk kadın başkanı Sahra Kerimi, Twitter hesabından olaya  tepki gösterdi: ”Eğer Jabin azınlık olmasaydı, Hazara kabilesinden bir kız olmasaydı, Şii olmasaydı, öncü bir sporcu olmasaydı, kadın olmasaydı belki yine yalnız yaşamaya devam edecekti, ancak hayatta olacaktı. Ne muhteşem insanlarımız var! Kahrolsun Taliban, kadın düşmanı Taliban!”

Öte yandan, Independent Farsça’da yayımlanan haberin aksine, Kabil merkezli Aamaj News adlı haber kanalı, Mahjabin Hakimi’nin 13 Ağustos tarihli cenaze töreni duyurusu olduğunu iddia ettiği bir metin yayımladı. Duyuruya göre Hakimi, Kabil’in Taliban tarafından ele geçirilmesinden önce, Ağustos ayı başlarında gizemli bir şekilde öldürüldü.

1978’de kurulan Afgan kadın voleybol milli takımı, uzun zamandır ülkedeki genç kızlar için bir umut ışığı ve güçlenme kaynağı olmuştu. Ancak Mahjabin’in ölümü, ülkedeki genç kızların Taliban tarafından hedef alınma korkularını iyice körükledi. Takımdaki oyuncuların Afganistan’dan ayrılmak için yabancı kuruluşların ve ülkelerin desteğini alma çabaları şimdiye kadar başarısızlıkla sonuçlandı.

Geçtiğimiz hafta, FIFA ve Katar hükümeti, milli futbol takımı üyeleri ve onların aileleri de dahil olmak üzere yüze yakın kadın futbolcuyu Afganistan’dan tahliye etmeyi başardı.

Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele almasından sonra kadınların spor, siyaset ve toplumsal alanlardaki tüm faaliyetleri sona erdi. Taliban, Afgan kızlarının büyük çoğunluğunun ilkokuldan sonra eğitim almasını engellemeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.