Tahir Elçi başlatmıştı: Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü tamamlandı

Tahir Elçi başlatmıştı: Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü tamamlandı

Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Vakfı, öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin çalışmasını başlattığı “Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü”nü tamamladı.

A+A-

Haber Merkezi- Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin başlattığı 'Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü' çalışmasını tamamlayan Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Vakfı, sözlüğün tanıtımını yaptı.

Dört yıl süren çalışmalar sonucu basımı tamamlan sözlüğün tanıtımı, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısında konuşan Mezopotamya Vakfı Mütevelli Kurulu Başkanı Selim Ölçer, 2013'te kurdukları Mezopotamya Vakfı'nın kuruluş amacının üniversite açmak olduğunu, ancak siyasal konjonktürün değişmesiyle akademik çalışmalara yöneldiklerini kaydetti.

Vakfın akademik çalışmalarına durmadan devam ettiğini belirten Ölçer, aradan geçen beş yılın ardından Kürtçe çalışmalarının kitaplarla ortaya çıktığını dile getirdi. Sözlük çalışmalarını 2015 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve Mezopotamya Vakfı Başkanı Osman Akyıl'ın birlikte başlattığını hatırlattı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise, şunları söyledi: 

"Bu çalışma ölümsüz başkanımız Tahir Elçi’nin baro başkanlığı döneminde başladı. Tahir Elçi ve Mezopotamya Vakfı dört yıl önce bu çalışmanın kararını aldı. Alınan kararın ardından 20 kişilik bir Hukuk Komisyonu kuruldu. Bu komisyonda dil bilimci, hukukçu ve araştırmacılardan oluştu.  Sözlük beş dilden oluştuğu için daha çok dilbilimcilere yer verildi. Büyük bir fedakarlıkla yapılan çalışmaların ardından sözlük hazırlandı." 

Kürtçe’nin uzun süreli yasaklılığından kaynaklı birçok alanda eksik kalındığını belirten Aydın, "Hukuk alanında görülen eksikliği, küçük de olsa atılan adımla hazırlanan bu sözlük kendisinden sonra yapılacak büyük çalışmaların zemini olur. Bu sözlüğü ölümsüz başkanımız Tahir Elçi’ye armağan ediyoruz" diye ekledi. 

Mezopotamya Ajansı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.