Suriyeliler saldırılar nedeniyle Türkiye'de korku içinde yaşıyorlar!

Suriyeliler saldırılar nedeniyle Türkiye'de korku içinde yaşıyorlar!

.

A+A-

Suriyeliler, yaşanan saldırılar nedeniyle korku içinde. Bazı sığınmacılar korkudan çocuklarını okula gönderemezken bazıları kendilerini korumak için konuşmuyor bile. “Sadece yaşamak istiyoruz” diyorlar.

Ankara Altındağ'ın ardından İzmir'de 3 Suriyeli işçinin yakılarak katledilmesi sığınmacıları tedirgin ediyor. Sığınmacılar özellikle son dönemde hedef alındıklarını ve bu yüzden hayatlarının tehlikede olduğunu düşünüyorlar. Kayıt altına alınmış geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 738 bin 32. Suriyelilerin, 1 milyon 771 bin 666’sını 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor, çocuklarla kadınların toplamı ise 2 milyon 647 bin 702.


İzmir’de sanayi bölgelerinde çalışan Suriyeli sığınmacılar yaşadıklarını anlattı. Sanayi bölgesinde sığınmacıların neredeyse tamamı güvencesiz ve ağır şartlarda çalışıyor. Buna rağmen haftalık ortalama 800 liradan fazla alan işçi yok denecek kadar az. Hayatta kalmaya çalışan sığınmacılar ise artan ırkçı saldırılardan dolayı korktuğunu söylüyor. 6 senedir Türkiye’de yaşayan bir sığınmacı, “Sokakta, mahallede konuşmamaya dikkat ediyorum. Konuşmamdan yabancı olduğumu anlarlar” diyerek geliştirdiği koruma yöntemini anlatıyor.

GÜNDE 14 SAAT ÇALIŞMA!

Sığınmacı, yaşadığı korkudan şu sözlerle bahsediyor: “6 yıldır her gün daha kötü geçiyor. Bir taraftan geçinmeye çalışıyorum. Günde 14 saat çalışıyorum. 5 çocuğuma bakmak zorundayım. Asgari ücret alıyorum. Yaşam bu kadar zorken her an kendime ve aileme bir şey olacak korkusu ile yaşıyorum. Hastanede bize bakmıyorlar. Başımıza bir şey gelse polis bizimle ilgilenmiyor. Yabancıyız diye her gün kötü muamele görüyoruz. Ama bana kötü davranan kişi beni tanımıyor. Çok şaşırıyorum. Düşene yardımcı olunmalı. Daha da vurulmamalı.”

15-20 KİŞİ EVİME SALDIRDI

Bir başka sığınmacı işçi ise 5 ay önce evine saldırıldığını söylüyor. Maskeli ve sopalı yaklaşık 20 kişilik grubun bir gece yarısı evine saldırdığını aktaran sığınmacı, o günden bu yana büyük bir korkuyla yaşamını sürdürmeye çalıştığını belirtiyor.

OKULA GÖNDEREMİYORUM

10 yıldır ülkede yaşadığını ifade eden sığınmacı, şunları dile getiriyor:

“Gece gündüz çok az paraya ve güvencesiz çalışıyorum. Sadece çalışıyorum… Ailemi geçindirmek için. 4 çocuğum var. Kimseye bugüne kadar kötü davranmadım. Ama yaşadığım Çamdibi Mahallesi’nde bizi sevmiyorlar. Mahallede çocuklarıma kötü davranılıyor. Bir kere bunu gözümle gördüm, çok ağrıma gitti. Saldırıdan sonra çocuklarım ve eşime bir şey olacak diye çok korktum. Polis bizimle hiç ilgilenmedi. Çok korkuyorum. Ne çocuklarımı ne de eşimi dışarı çıkartıyorum. Çocukları okula dahi yollamıyorum.”

***

Çocuklarımıza kötü davranıyorlar

Diğer bir sığınmacı da çocuklarına kötü davranıldığını dile getiriyor: “Okulda diğer çocuklar tarafından şiddet uygulandı. Öğretmenleri bir şey yapmıyor ve üstüne diğer veliler tarafından benim çocuklarımdan dolayı hep şikâyet aldıklarını söylüyorlar. Bu çocuklara kardeşliği öğretmeleri lazım. O yüzden artık çocukları okula göndermiyorum. Dışarıya da mecbur olmadıkça çıkartmıyorum. Türkiye’nin artık Suriye’den pek bir farkı kalmadı. Ama tüm bunlara rağmen her yerde kardeşçe yaşanabilir. Yabancıyız diye kötü insanlar değiliz. Sadece yaşamak istiyoruz” dedi.

Aycan KARADAĞ / Birgün

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.