"Suriye muhalefeti" Şam-Ankara yakınlaşmasına "muhalif"

"Suriye muhalefeti" Şam-Ankara yakınlaşmasına "muhalif"

.

A+A-

Suriye'nin kuzeybatısında, Ankara'dan aldıkları destekle Şam'a karşı koyan "muhalifler", Erdoğan'ın yeniden Suriye'yle anlaşma ve "muhalifleri rejimle uzlaştırma" bahsini açması karşısında protesto gösterilerine başlamaya hazırlanıyor.

Suriye'nin kuzeybatısında ve Halep'in kuzeyinde, Türkiye'nin desteklediği ve "eğitip-donattığı" Suriye Milli Ordusu (SMO) kontrolündeki bölgelerde "muhalifler" Türkiye ve Suriye arasında olası yakınlaşmaya karşı protesto gösterileri düzenleme çağrısında bulundu.

North Press'ten Fansa Temmo'nun haberine göre Kuzeybatı Suriye'nin büyük yerleşimleri Azez ve İdlib kentlerinden aktivistler geçtiğimiz Cuma Azez kent merkezindeki Gelecek Meydanı'nda "Esad'la barışmak yerine hesap soralım" sloganıyla bir gösteri düzenlenmesi için çağrı yaptılar.

Kuzeybatı Suriye'de, Türkiye'nin Esad yönetimiyle anlaşarak, Kuzeydoğu Suriye'deki Kürt varlığına birlikte son vermek üzere İdlib ve Halep'te rejimin yeniden denetim tesis etmesine ve İdlib merkezli muhalefetin bu çerçevede rejimle uzlaşma aramasına yönelik pazarlık haberlerine karşı önceki aylarda da protesto gösterileri yapılmıştı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 11 Ağustos'ta 13. Büyükelçiler Konferansı'nda  "Bağlantısızlar Toplantısı'nda, Belgrad'da Suriye Dışişleri Bakanına  "Bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu söyledi[ğini]" aktarmış ve Suriyeli bakana "Teröristlerin temizlenmesi[nin] lazım" olduğunu belirttiğini açıklamış ve "Muhalif Suriyelilerle rejim arasında barış"a destek olabileceklerini söylediğini dile getirmişti. 

 

 

Çavuşoğlu'nun açıklamasından sonra Twitter'da protesto videoları dolaşmaya başlamış ve Türk bayraklarının yakıldığı gösteriler düzenlenmişti. 

Erdoğan'ın son açıklamaları
huzursuzluk yarattı

Son protesto haberleri Erdoğan'ın Türkmenistan dönüşü uçakta habercilere "Suriye, Rusya  ve Türkiye arasında üçlü bir [mekanizma]" önerdiğini açıklamasından sonra geldi.

Erdoğan "Biz, şu an itibariyle Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz." dedi.

"Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim."

Erdoğan bunu Putin'e önerdiğini ve olumlu karşılık aldığını da söyledi. 

Esad direniyor

Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2 Aralık'ta Reuters'e yaptığı açıklamada böyle bir buluşmanın Haziran seçimlerinde Erdoğan'ın elini güçlendireceğine ve Türkiye'de yaşayan 3,6 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmının geri gönderilmesine kapı açacağı kanısında olduğunu söylemişti. 

Reuters Şam'dan haber veren kaynağın seçimlerden önce hiçbir yakınlaşma olmayacak," dediğini aktarıyor.

Ancak Reuters'ın haberine göre adı saklı bir Suriyeli diplomat, Suriye'nin "somut bir şeyle gelmedikçe" Erdoğan'la görüşmenin "hiç bir yararı olmayacağını düşün[düğünü] ve Şam'ın şu ana kadar Türk birliklerinin [Suriye'den] tamamen çekilmesini talep ede geldiğini" söylemişti.

Kaynak: Bianet

https://bianet.org/bianet/siyaset/271691-suriye-muhalefeti-sam-ankara-yakinlasmasina-muhalif

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.