Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı: Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu'nun bir parçasıdır

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı: Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu'nun bir parçasıdır

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı: Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu'nun bir parçasıdır

A+A-

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Nasır Hariri, Suriye’deki Kürt meselesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Suriye’de birlik olmalı; Kürtler de Suriye’nin gerçek bir parçasıdır ve Kürtlerin hakları göz ardı edilmemelidir. Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu ile Anayasa Komitesi'nin de bir parçasıdır” dedi.

K24’e konuşan Nasır Hariri, “Tüm Suriye halkı için bir Suriye istiyoruz. Kırmızı çizgi, Suriye halkının birliği ve Suriye’nin toprak bütünlüğüdür. Ayrıca de-facto bir durum ya da farklı görüşler olmamalı; demokratik, kapsayıcı bir Suriye inşa edilmelidir. Suriye’deki tüm unsurlar haklarına kavuşmalı, hiçbir siyasi ve dini taraf arasında fark olmamalıdır. Suriye topraklarında terör unsurları da kalmamalı ve biz teröre karşı savaşacağız. Suriye demokratik bir ülke haline gelmeli, İran milisleri ve mezhepçi gruplar ülkede kalmamalıdır” ifadesini kullandı.

“Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu ile Anayasa Komitesi'nin de bir parçasıdır”

Kürt sorununun çözümü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hariri, Şam rejiminin “Tüm Suriye bileşenlerini göçe zorladığını” belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu ana değin 14 milyon Suriye vatandaşı farkında olmadan mülteci durumuna geldi. Suriye’de birlik olmalı; Kürtler de Suriye’nin gerçek bir parçasıdır ve Kürtlerin hakları göz ardı edilmemelidir. Kürtler Suriye Ulusal Koalisyonu ile Anayasa Komitesi'nin de bir parçasıdır. Kürtler de Suriye vatandaşlarının sahip olduğu tüm temel hakları sahiptir.”

Öte yandan Suriye Ulusal Koalisyonu’nun Rojava Kürdistanı’nın Efrin, Serêkaniyê ve Gri Sipî kentlerinde silahlı gruplar tarafından yaşanan hak ihlallerini araştırmak üzere bir komite kuracağı belirtilmişti.

Söz konusu komitenin kurulup kurulmadığına dair konuşan Nasır Hariri, şunları ifade etti: “Gerçekten Kuzeydoğu Suriye birçok engelden geçiyor. Biz o bölgede huzurun gelmesi için çabalıyoruz. Terörist güçler hala orada ve farklı farklı silahı gruplar söz konusu. Bölgedeki çatışmaların durması, terör grupların oradan çıkarılması gerekir. Orada sadece Kürtler değil, hiçbir kesim hak ihlaline uğramamalıdır. Bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Ayrıca Suriye muhalefetinin, koalisyonun ve geçici hükümetin uluslararası hukuka ve insan haklarına bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Söz konusu ihlallerle mücadele edeceğiz ve sorunları çözeceğiz. İhlaller bazı Milli Ordu mensuplarınca işleniyor, onlar da askeri mahkemelerde yargılanacak, diyebilirim” şeklinde konuştu.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi arasında yaşanan tartışmaya değinen Nasır Hariri, şunları dile getirdi:

“ENKS, Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi’nin kilit bir bileşenidir ve aramızdaki dayanışma uzun bir süredir devam etmektedir. Söz konusu tartışmalar bu dayanışmayı etkilemez. Aramızda birtakım sorun ve tartışmalar vardı, ama bunlar büyük meseleler değildi. Ayrıca ENKS’yi, PYD’yi k’den ayırma ve PKK’yi o bölgeden çıkarma konusundaki taleplerini destekliyoruz. Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi, ENKS’nin her müzakerede bulunmasında ısrarcı oldu.

Hariri, “Güvenlik meselesinin, ortaklığımızın temeli olduğunu söyleyebilirim. Bu arada birkaç gün önce de ENKS ile bir görüşmemiz vardı” dedi.


Haberin devamı için tıklayınız: Nasır Hariri: Kürtlerin hakları göz ardı edilmemeli

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.