Suriye Eğitim Bakanı: Okulları Rojava Özerk Yönetimi'nden alacağız

Suriye Eğitim Bakanı: Okulları Rojava Özerk Yönetimi'nden alacağız

.

A+A-

Suriye rejimi Eğitim Bakanı Darim Teba, Rojava’daki okulları Özerk Yönetim’in elinden alacaklarını ve Kürtçe eğitim vereceklerini savundu.

Bakan Darim Teba, Suriye Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Rojava’da Özerk Yönetim’in denetimindeki okullarda verilen eğitimin “milli olmadığını” söyledi.

Teba, Özerk Yönetim’in denetimindeki okulların hükümetin denetimine alınması için uluslararası kuruluşlarla birlikte çalıştıklarını ve bu okullarda velilerin talebi doğrultusunda Kürtçenin yanı sıra Süryani ve Asuri dillerinde de eğitim verileceğini belirtti:

“Yerel dillerin öğretilmesi taraftarıyız. Bu doğaldır ve Ermenice eğitim veren Ermeni okullarımız da vardır.”

2015 yılından beri Rojava’daki okullarda Kürtçe eğitim verilirken, Özerk Yönetim’e bağlı Eğitim-Öğretim Kurulu’nun belirlediği müfredat öğretiliyor. Sadece Kamışlo ve Heseke’deki güvenlik bölgesinde Suriye müfredatı okutuluyor.

Eğitim konusu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasında süren diyaloğun da önemli tartışmalı başlıklarından biri. ENKS, Kürtçe eğitime karşı olmadıklarını ancak eğitim sistemi ile müfredatta değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.