Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 8. turu sona erdi

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 8. turu sona erdi

.

A+A-

 İsviçre’nin Cenevre kentinde 30 Mayıs’ta başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 8. turu tamamlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen başkanlığında Cenevre’de bir otelde düzenlenen son gün toplantılarında 2 oturum yapıldı.

Beşşar Esed rejimi, sivil toplum kuruluşları (STK) ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15’er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu “Küçük Grup” üyelerinin katıldığı toplantılar, TSİ 17.50’de sona erdi.

Dünkü oturumlarda tarafların hafta içinde komiteye sunduğu anayasanın ilkelerine ilişkin taslak metinlerin genel değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

Komitenin muhalefet kanadı dün, “Geçiş dönemi hukuku” ilkesini, 1 Haziran Çarşamba günü de “Anayasanın üstünlüğü ve uluslararası anlaşmaların statüsü” ilkesini Komiteye sunmuştu.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, son gün oturumlarının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 5 gün boyunca müzakere edilen konulara değinilerek, “Bazı konularda farklılıklar sürdü. Bazı konularda ise ortak noktada buluşma potansiyeli görüldü. Özel Temsilci, masadaki diyaloğun tonunu ve niteliğini takdir etti” ifadesi kullanıldı.

Pedersen’in, müzakerelerin yavaş ilerlemesi ve ilerleme kat edilmesi gereken konularda somut uzlaşıların sağlanmasına ilişkin yetersizliğe dikkat çektiği vurgulandı ve “Özel Temsilci ve Eş Başkanlar, çalışmaların hızlandırılması, çözüm üretilmesi ve sürecin devam etmesinin önemine dair aynı fikirdeydi” denildi.

Açıklamada Pedersen’in tüm komite üyelerine “uzlaşma duygusu içinde hareket ederek Suriye halkının desteğini alabilecek anayasal metinler hazırlamak üzere çalışma tavsiyesinde bulunduğu” belirtildi.

9. TUR TOPLANTILARI 25-29 TEMMUZ’DA

Eş başkanların, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının 9. turunun 25-29 Temmuz’da yapılması konusunda anlaşmaya vardığı da açıklamada vurgulandı.

Suriye hükümeti, sivil toplum kuruluşları (STK) ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin her birinden 15’er kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu “Küçük Grup” üyelerinin katıldığı bugünkü oturumlarda, tarafların hafta içinde komiteye sunduğu anayasanın ilkelerine ilişkin taslak metinlerin genel değerlendirmesi yapıldı.

8. tur kapsamında yapılan oturumlarda “Anayasal çerçevede tek taraflı zorlayıcı tedbirler”, “Devlet kurumlarının sürdürülmesi ve güçlendirilmesi”, “Anayasanın üstünlüğü ve uluslararası anlaşmaların statüsü” ve “Geçiş dönemi hukuku” ilkeleri masaya yatırılmıştı.

6 ve 7. TURDA ANLAŞMA SAĞLANAMAMIŞTI

BM Cenevre Ofisi’nde 18-22 Ekim 2021’de yapılan Komitenin 6. tur görüşmelerinde, Suriye hükümetini temsil eden heyetin eş başkanı hukukçu Ahmed Kuzbari ile muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra, ilk kez aynı masada karşılıklı oturmuştu. Buna rağmen görüşmelerde uzlaşma sağlanamamıştı.

Pedersen, 6. turun da başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından “büyük bir hayal kırıklığı” yaşadığını belirtmiş ve ilk kez isim vererek Suriye hükümetini suçlamıştı.

21-25 Mart’ta düzenlenen 7. tur oturumlarında da somut ilerleme kaydedilememiş, görüşmelerin sonunda Pedersen basın toplantısı düzenlememişti. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.