Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri sürüyor; ‘Şam’ın sunduğu taslakta yenilik yok’

Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri sürüyor; ‘Şam’ın sunduğu taslakta yenilik yok’

.

A+A-

 Kürdistan Özgürlük Akımı (Şepêla Azadî ya Kurdistanê) Başkanı Siyamend Haco, Suriye hükumetininin sunduğu yeni anayasa taslağında eski anayasadan farklı bir madde bulunmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının altıncı turu dördüncü gününde devam ediyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen başkanlığında devam eden toplantılarda Suriye hükumetini temsil eden heyetin eş başkanı hukukçu Ahmed Kuzbari ile muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra aynı masada karşılıklı oturdu.

Cenevre’de bulunan Kürdistan Özgürlük Akımı (Şepêla Azadî ya Kurdistanê) Başkanı Siyamend Haco, görüşmelerin üçüncü gününde sivil toplum temsilcilerinin de kendi taslağını sunduğunu ve “yasaların üstünlüğü ilkesi” üzerine tartışmaların sürdüğünü söyledi.

“İlk defa rejim geleceğin anayasası konusunda ciddi bir şekilde tartışmalara katılıyor” diyen Haco, Suriye hükumeti tarafından hazırlanan anayasa taslağını da eleştirdi.

Rûdaw’a konuşan Haco, “Rejimin ilk gün sunduğu taslak çok kötüydü. Belli ki rejim yeni anayasanın da eskisi gibi olmasını istiyor. Hiç bir değişim yok çünkü. Rejimin rengi, Suriye’nin yönetimi hakkında yeni birşey yok” dedi.

Haco, “Muhalefetin sunduğu metinde insan hakları konusunda olumlu maddeler var” diye konuştu.

Suriye Anayasa Komitesi ilk kez 150 üyenin katılımıyla 30 Ekim 2019'da toplantılarına başladı.

Ardından Suriye Anayasa Komitesinin "Küçük Grup" diye adlandırılan 45 kişilik yazım kurulu, BM Cenevre Ofisi'nde 5 tur görüşme gerçekleştirdi.

Ancak taraflar arasındaki ihtilaflar nedeniyle, süreç tıkamış ve Suriye'nin geleceğini belirleyecek yeni anayasanın yazımına bir türlü geçilememişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 17 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, ertesi gün başlayacak altıncı turda, tarafların ilk kez yeni Suriye anayasası reformu için taslak hazırlama sürecine başlama konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.