Süngerli odada kadın mahpusa cinsel şiddet iddiası

Süngerli odada kadın mahpusa cinsel şiddet iddiası

.

A+A-

Kandıra Cezaevi'nde bulunan Garibe Gezer yaşadıklarının duyurulmasını istedi. Gezer, süngerli odaya atılarak cinsel şiddete uğradığını söyledi. HDP'li 22 kadın milletvekili iddiayı TBMM'ye taşıdı.

Gazeteduvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Garibe Gezer, cezaevinde kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğradığını ailesine aktardı. Cezaevinde ciddi hak ihlallerinin yaşadığını anlatan Gezer, süngerli odaya alındığını ve burada işkenceye uğradığını söyledi. Avukatlar konuyla ilgili suç duyurusunda bulunurken HDP’li 22 kadın milletvekili konuyu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, “Çıplak arama ve bunun sonucu olarak cinsel saldırı cezaevlerinde uygulanmaya devam etmekte midir? Bu uygulamanın sonlandırılması için adım atılacak mıdır?” diye sordu.

OLAY NASIL BAŞLADI?

Garibe Gezer 15 Mart tarihinde Kayseri Cezaevi’nden Kocaeli Kandıra Cezaevi’ne sevk edildi. Gezer burada 22 gün tek başına hücrede tutulduktan sonra 3 kişilik hücrelere geçmeyi talep etti. Ancak Gezer’in bu talebi kabul edilmedi. Buna itiraz eden Gezer yine tekli hücrede tutuldu. Hak ihlalleri zinciri bu gelişmeden sonra başladı.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya’nın Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda geçen olaylar şöyle: “21 Mayıs 2021’de müvekkil tekrar hücreye götürülmek istenir. Müvekkil hücreye götürülmeye itiraz eder. Bu itiraz üzerine kadın gardiyanlar müvekkili saçlarından ve kollarından tutarak yerde sürükler. Müvekkilin şalvarı üzerinden çıkar ve yarı çıplak halde erkek gardiyanların bulunduğu yerden götürülerek hücreye atılır. İki gün hücrede tutulur. Durumu protesto ederek hücre kapısını yumrukladığı için gardiyanlar hücresine gelir. Müvekkili tekme tokat yeniden darp ederler. Kapıyı yeniden yumruklaması halinde süngerli odaya atacaklarını söyleyerek tehdit ederler. 24 Mayıs’ta erkek ve kadın gardiyanlardan oluşan 8 kişi hücreye gelerek müvekkili dövmeye başlar, kadın gardiyanlar müvekkilin ellerini kırarcasına büker, erkek gardiyanlar postallarıyla müvekkilin boynuna basar. Müvekkil, tutuklular arasında süngerli oda diye bilinen odaya götürülür.”

SÜNGERLİ ODADA NE OLDU?

Suç duyurusunda Gezer’in süngerli odada işkenceye maruz kaldığı, ceza infaz kuruma memurlarının Gezer’e burada cinsel şiddet uyguladığı belirtildi: “Müvekkil süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalışır. Kameradan bunu gören gardiyanlar müvekkili tekrar darp eder. Müvekkil baygınlık geçirerek elleri arkadan bağlı 3-4 saat odada bekletildi. Maruz kaldığı cinsel şiddetle baş edemeyen müvekkil kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalıştı. Çarşafın kopmasıyla birlikte müvekkil yere düşer ve kanaması başlar. Bir müddet sonra müvekkil revire götürüldü. Revirde görevli olan doktorun ayrımcı ayrımcı tavırları ve uzun süre kendisini tedavi etmemesi nedeniyle müvekkil tedaviyi reddetti.”

ADALET BAKANLIĞI'NA SORULAR...

Avukatlar son olarak cezaevinde tanıkların dinlenmesini, kamera kayıtlarının incelenmesini isteyerek sorumlular hakkında derhal işlem başlatılmasını talep etti. Öte yandan HDP’nin 22 kadın milletvekili de konuyu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e bir dizi soru sordu:

- Cinsel saldırı da dahil olmak üzere Garibe Gezer’e uygulanan şiddet Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

 

- Garibe Gezer’in üç kişilik hücreye geçme talebinin ret gerekçesi nedir?

- Garibe Gezer’e şiddet uygulayan cezaevi personelleri hakkında başlatılmış bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut ise kaç kişi hakkında hangi suçlamalar ile açılmıştır? Değil ise neden hala açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır?

- Savcılık, Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşanan şiddet beyanlarına dair neden harekete geçmemektedir?

- Ceza İnfaz Kurumu’nda görevli olan sağlık çalışanlarının Gezer’e revir sırasında kötü davrandığı ve tedavi uygulanmadığı iddiaları doğru mudur? Görevli çalışanlar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

- Garibe Gezer’in mektuplarının kimilerinin gönderilmediği, kimilerinin sansürlendiği doğru mudur?

 

- Garibe Gezer’in yaşadıklarını ailesine anlatması sonucu hücre cezası almasının ve hakkında disiplin soruşturması başlatılmasının hukuki dayanağı nedir?

- Garibe Gezer’in gördüğü ağır şiddet ve yaşadığı travmatik süreç göz önüne alınarak üç kişilik odalara geçişinin sağlanması için adım atılacak mıdır?

- ‘Süngerli oda’ olarak tabir edilen odalar hangi hukuki dayanak ile ceza yöntemi olarak kullanılmaktadır? Türkiye’de hangi cezaevinde ve toplamda kaç tane bu ‘süngerli oda’lardan vardır?

- Çıplak arama ve bunun sonucu olarak cinsel saldırı cezaevlerinde uygulanmaya devam etmekte midir? Bu uygulamanın sonlandırılması için adım atılacak mıdır?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Gül’e şu soruları sordu:

 

1 - Cezaevi personelleri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Soruşturma açılmışsa akıbeti ne durumdadır?

2 - Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mı?

3 - Garibe Gezer isimli yurttaşın Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda  kanaması olduğu halde tedavi edilmediği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Garibe Gezer isimli yurttaşın tedavi edilememe nedeni nedir?

4 - Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda Garibe Gezer isimli yurttaşa cinsel taciz, işkence, kötü muamele yapıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa insanlık dışı muamelede bulunan görevliler hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?Açılmışsa akıbeti ne durumdadır? (DUVAR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.