Sudan’da ordu ile muhalefet anlaştı

Sudan’da ordu ile muhalefet anlaştı

Sudan’da 30 yıldır iktidarda olan Ömer El Beşir’i yönetimden alan ordu ile muhalefet arasında geçiş konseyi kurulması noktasında anlaşma sağlandı.

A+A-

Sudan’da 30 yıldır iktidarda olan Ömer El Beşir’i istifaya zorlayıp yönetimi ele alan ordu ile sivil iktidar isteyen muhalefet arasında geçiş konseyi kurulması noktasında anlaşma sağlandı. Ancak konseyin nasıl şekilleneceğine ilişkin henüz mutabakata varılamadı.

Yerel kaynaklara göre, askerler ile sivil yönetim isteyen protestocular arasında ortak bir geçiş kurulu oluşturması konusunda uzlaşmaya varıldı. Ancak iki taraf arasında geçiş kurulunun nasıl şekilleneceği konusunda anlaşmazlık devam ediyor. Ordu 3’ü sivil 7’si asker 10 kişiden oluşan bir konsey oluşturulması konusunda ısrarcıyken, protestocular 7’si asker 8’i sivil 15 kişilik bir oluşum istiyor.

Bir an önce sivil yönetime geçilmesini isteyen protestocular ve askerler arasında ilk resmi görüşmeler bu ayın ilk günlerinde başlamıştı. Ömer El Beşir’i tutuklayan ordu, ülkenin iki yıl boyunca Sudan Askeri Geçiş Konseyi (TMC) tarafından yönetileceğini duyurmuştu.

Yönetimin sivillere devredilmesini isteyen binlerce protestocu ‘milyonluk protesto çağrısıyla” geçtiğimiz hafta başkent Hartum sokaklarına dökülmüş ve Sudan Savunma Bakanlığı önünde eylem yapmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.