Şubat ayında enflasyon 1,5 yılın zirvesini gördü

Şubat ayında enflasyon 1,5 yılın zirvesini gördü

.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı.

Şubat ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 15,61 olarak gerçekleşti. Böylelikle enflasyonda Temmuz 2019'dan bu yana en yüksek seviye görüldü.

Verilere göre aylık bazda artış yüzde 0,91 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,21 olarak kaydedildi.

Veriler üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Buna göre Şubat'ta üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 27,09 arttı.

Bloomberg HT anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmini tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 15,50 artacağı yönündeydi.

Ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum Şubat ayında aylık enflasyonun yüzde 0,5; yıllık yüzde 15,10 olarak gerçekleşmesini bekliyordu. En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise Şubat ayında tüketici enflasyonunun aylık bazda yüzde 1.71 artış göstermesini; yıllık bazda yüzde 16,5 olmasını öngörmüştü.

Enflasyon açısından öncü gösterge olarak kabul edilen veriler de Şubat enflasyonu için yükseliş sinyali vermişti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre Şubat'ta İstanbul'da yıllık enflasyon 18 ayın zirvesine yükseldi.

İTO verilerine göre, İstanbul'da şubatta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1,48, toptan fiyatlar yüzde 0,36 arttı. Yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatların yüzde 15,45 arttığı görüldü. Bu rakam odanın veri setine göre 18 ayın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

2020 şubat ayına göre 2021 şubat ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 15,45, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 16,15 olarak gerçekleşti.

Türk-İş'in Ankara'daki fiyatlara yönelik değerlendirmesinde de gıda fiyatlarında artış ivmesinin sürdüğü görüldü.

Buna göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,53 oranında artış gösterdi. Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4,98 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 20,44’dür. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 17,68 olarak hesaplandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.