Şırnak'ta orman katliamı devam ediyor!

Şırnak'ta orman katliamı devam ediyor!

.

A+A-

Şırnak’ın Cudi ve Besta bölgeleri ile Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında ağaç kesimleri yapılıyor. Kesilen ağaçlar ise tırlarla diğer kentlere gönderiliyor.

Türkiye’nin Akdeniz ve Ege kıyılarında yaz aylarında artan orman yangınlarında halkın ve yangın söndürme çalışanlarının yangına müdahaledeki duyarlılığı, can siperane çalışması her yangında gözler önüne serilirken konu Kürdistan’daki orman talanına gelince duyarsız kalması doğa katliamında da Türk-Kürt ayrımını gözler önüne seriyor.

Şırnak’ın Cudi ve Besta bölgelerinde ağaç kesimleri 2 yıldır aralıksız olarak devam ediyor ve kesilen ağaçlar da kamyonlara yüklenip kent dışına çıkarılıyor.

Yerel bir kaynaklar, günde en az 10-15 kamyon kesilen ağacın taşındığını belirtti.  Bu kamyonlar 10-12 ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu söyleyerek yaşanan doğa katliamının nekadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Konuya dair Rûdaw’a açıklama yapan Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Fadıl Tay, yasal olarak her ne kadar şikayette bulunsalar da henüz bir sonuç alamadıklarını kayderek,’başta Cudi Dağı olmak üzere Kürdistan’ın dağları ve hatta Güney Kürdistan’ın ormanları dahil, Maalesef 2 senedir kesilip talan ediliyor. Bu ağaç kesimi işi güvenlik güçlerince yapılıyor’ dedi.

Ağaç kesimi ve ormanların talan edilmesi doğada yaşayan tüm canlıları olumsuz etkiliyor ve onların hayat alanı yok ediliyor diyen Tay, tüm taraflara bu talanın ve kesimin durdurulması çağrısında bulundu:

“Doğa, 21. Yüzyılda önemli bir konu. Birer vatandaş olarak hepimizin sorumluluğumuzu yerine getirmesi ve ormanlara sahip çıkması gerekiyor. Hukuki ve toplumsal olarak tüm taraflara seslenerek doğayı korumaya çağırıyoruz.”

Duhok Çevre ve Orman Yetkilisi Kawa Sabri ise bugüne kadar Duhok’ta herhangi bir ağaç kesiminin olmadığını belirtti:

“Şu ana kadar geçtiğimiz sene olduğu gibi Türk ordusunun ağaçları kestiğine dair elimize kesinleşmiş bilgi gelmedi. Elimizdeki bilgilere göre şimdiye kadar böyle bir şey yapılmadı.”

Önümüzdeki hafta Şırnak Barosu’nun ağaç kesimine dikkat çekmek için doğasever, çevreci ve STK temsilcileri ile siyasi parti temsilcileriyle bir açıklama yapması bekleniyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.