Sınırdaki Kürt yerleşimleri vuruluyor, sivil kayıplar artıyor, halk sokakta protesto ediyor

Sınırdaki Kürt yerleşimleri vuruluyor, sivil kayıplar artıyor, halk sokakta protesto ediyor

.

A+A-

Erdoğan'ın "temizleyeceğiz" dediği sınır bölgelerinde yaşayan Kürtler ağır bombardıman altında. Sivil can ve mal kayıplarını protesto eden binlerce kişi Haseke'deki BM temsilciliği ve Rus Kuvvetleri komutanlığı önünde gösteri yaptı.

Türkiye, Haseke'nin kuzey kırsalındaki Amude, ed-Derbesiye, Ebu Rasin ve Zerkan ilçelerini geçerek kuzeybatı kırsalında Tel Temir ve kuzeydoğusundaki Kamışlı ilçelerine kadar uzanan bir alanda Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı bölgeleri SİHA ve obüslerle  hedef aldı.

Haseke'de halk yürüyüşe geçti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) haberine göre saldırılar sürerken Haseke'nin kuzeydoğusundaki Qamişlo'dan ve çevre yerleşimlerden gelen binlerce kişi, Haseke'nin merkezindeki Birleşmiş Milletler (BM) karargâhı önünde ve Qamişlo havaalındaki Rus askeri üssünde Türkiye'nin son bombardımanlarına ve askeri operasyon tehdidine karşı protesto yürüyüşü düzenlediler.

Yürüyüş sırasında sahadaki gerginliği kınayan sloganlar atan kalabalık, aynı kınayıcı mesajların yer aldığı pankartlar açtılar. Suriye'de konuşlu Rus güçlerinin komutanına, söz konusu bombardımanların sona ermesi için derhal müdahale etmesi ve ülkenin kuzeydoğusundaki Özerk Yönetim bölgelerine hava ambargosu uygulanması çağrısında bulundular 

Vurulan bölgeler

Şarkulavsat Muhabir Kemal Şeyho'nun haberine göre bölge sakinleri, Qamişlo'da bombardıman sırasında dört kişinin öldüğünü söylediler.

▶ Qamişlo'nun doğusundaki Segirka köyüne iki havan mermisi düşmesi sonucu, 3 kişinin ağır şekilde yaralandığı ve maddi hasar oluştuğu bildirildi.

▶ Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı İç Güvenlik Güçleri (Asayiş), resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada, Qamişlo'nun doğusundaki Tel Zivan köyüne iki havan mermisi düştü. 

▶ Tel Temir ilçesine bağlı es-Selmase köyünü hedef alan top mermilerinden fırlayan şarapnel bir sivili öldürdü, 13 sivil yaralandı.
Bombardımanlar bölge sakinlerinin mülklerinde de büyük zarar ve ziyana yol açtı.

▶SDG'ye bağlı Tel Temir Askeri Konseyi'nden bir sözcü, Haseke'nin kuzey cephe hatlarındaki 8 günlük göreceli sakinliğin ardından Türk obüslerinin aynı bölgedeki Kubur el-Karacne, Tel el-Leben ve el-Kuzliye köylerini bombaladığını söyledi.

▶ Türkiye'ye ait bir SİHA, Amude ilçesinin batısındaki bir askeri noktayı ve Derbesiye ilçesinin batı girişindeki kontrol noktasını bombaladı.

▶ SDG'ye bağlı sınır muhafızları, bu bombardımanlara Türk topraklarını hedef alan havan mermileriyle karşılık verdi. Bunun üzerine Türk Sınır Muhafızları, SDG unsurlarının üzerine ağır makineli tüfeklerle ateş açtı. İki taraf arasında orta ve ağır menzilli silahlar ve havan toplarıyla aralıklı olarak çatışmalar yaşandı.

Rus güçleri devrede

Bölge sakinleri, hedef alınan köylerin ve yerleşim yerlerinin ilçenin batısında yer aldığını söyleseler de bombardımanın neden olduğu kayıpların boyutuna ilişkin bilgi edinilemedi. Saldırılar ayrıca sınır köylerinde yaşayan bazı bölge sakinlerinin Haseke'deki güvenli bölgelere kaydırılmasına neden oldu.

▶ Bölgeye gelen 4 Rus askeri zırhlı aracı göreceli bir sakinliğe yol açarken Rus güçleri SDG unsurları ile devriye gerçekleştirdiler.

▶ Rusya'ya ait iki askeri helikopter, dün, Türkiye'nin hedef aldığı Amude ve Derbasiye ilçeleri üzerinde alçak irtifada uçuş gerçekleştirdi. Helikopterler daha sonra SDG güçleri ve Suriye rejimi güçleri ile Barış Pınarı Harekâtı bölgelerinde konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve onunla birlikte hareket eden Suriye Milli Ordusu'ndaki silahlı gruplar arasındaki temas hatlarına yöneldi.

Ağustos başından beri 81 havan mermisi

▶ Halep ilinin doğu kırsalında yer alan SDG'ye bağlı Menbiç Askeri Konseyi'nin resmi sözcüsü Şerfan Derviş, dün Şarku'l Avsat'a yaptığı telefonla  yaptığı açıklamada, TSK ve Suriyeli muhalif gruplarla temas hatlarında bulunan Arab Hasan, el-Muhsinli, Avn ed-Dadat, Tohar, el-Huşriye, el-Cat, es-Sayyade, el-Yaleni, el-Kavkeli, Kör Hüyük ve Burgaz köylerine köylere, bu ayın başlarından beri yaklaşık 81 havan mermisi düştüğünü söyledi. Derviş, topçu mermilerinin Fırat Kalkanı bölgesindeki et-Tohar el-Kebir, Şeyh Nasır ve el-Yaşili köylerindeki Türkiye'ye ait askeri üslerden ateşlendiğini iddia etti.

Rakka'daki bombalamalar

Rakka ilinin kuzeyindeki Tel Abyad ve Ayn İsa ilçelerindeki temas hatları da şiddetli çatışmalara sahne oldu.

▶ Şarku'l Avsat'a konuşan Tel Abyad Askeri Konseyi Sözcüsü Visam el-Ömer, son on gün içinde,Türk güçleri tarafından  temas hatlarında yer alan ve aralarında Kör Hasan, el-Fatse, es-Suveyde ve el-Ahmediye köylerinin de bulunduğu köylere yönelik yaklaşık 30 saldırı ve ateşkes ihlalinin kaydedildiğini açıkladı.

▶ Ömer, söz konusu köylerin, SİHA'lar, tank mermileri, havanlar ve keskin nişancılar dahil her türlü silahla hedef alındığını kaydetti. Türk kuvvetlerinin bölgelerini genişlettiğini belirten Ömer, saldırılarda 4'ü İç Güvenlik Kuvvetleri mensubu olmak üzere 5 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

▶ Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Fener Giet, Şarku'l Avsat'a verdiği röportajda Türkiye ile yaşanan son askeri gerilime değindi. Giet, Ankara'nın Fırat'ın doğusunda Özerk Yönetim tarafından kontrol edilen bölgelere ve bu bölgelerin sakinlerine karşı bir savaş yürüttüğünü söyledi.

Bölge'deki ateşkeslerin garantörleri ABD ve Rusya'nın uluslararası tutumlarındaki kırılganlığı eleştiren Geit, "Türkiye'nin bölgemize yönelik saldırılarına bahsi geçen güçlerce (ABD ve Rusya) hoşgörülü davranıldığı ve kayıtsız kalındığı ortada" şeklinde konuştu.

Geit, "Türkiye'nin işgalini meşrulaştıran, onu ve çetelerini Suriye'de kaosa ve yıkıma yol açmaları için serbest bırakan ve DEAŞ'ın geri dönüşüne destek olan onaylayıcı bir tutumu sergilemekle suçladı." 

Bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.