Sınır dışı edilen 122 Suriyeli sığınmacı: “Bizim yerimize gönüllü geri dönüş belgeleri imzalamışlar”

Sınır dışı edilen 122 Suriyeli sığınmacı: “Bizim yerimize gönüllü geri dönüş belgeleri imzalamışlar”

.

A+A-

Pazartesi akşamı (11 Temmuz) 122 Suriyeli sığınmacının Öncüpınar sınır kapısından Türkiye’nin kontrolünde bulunan Azez’e sınır dışı edildiği ortaya çıktı. Azez’den yayın yapan yerel medyaya konuşan sığınmacılar, gönüllü geri dönüş belgelerini imzalamayı reddettiklerini, bunun üzerine yetkililerin kendileri yerine belgeleri imzaladıklarını öne sürdü. Sınır dışı edilenlerden bir kısmının kaçak yollardan Yunanistan’a geçmek isterken yakalandığı söyleniyor.

Pazartesi akşamı (11 Temmuz) Öncüpınar sınır kapısından Türkiye’nin kontrolünde bulunan Azez’e sınır dışı edilen 122 sığınmacıdan bir kısmının Geçici Koruma Kimlik Belgesi’nin (GKKB) olduğu ve gönüllü geri dönüş belgesi imzalamayı reddetmelerine rağmen gönderildikleri öğrenildi.

Sınır dışı edilenlerden 70’inin kaçak yollardan Yunanistan’a gitmeye çalışırken yakalandığı ve bu nedenle sınır dışı edildiği söyleniyor. Diğerlerinin neden sınır dışı edildiğiyle ilgili henüz bilgi yok.

Gönderilen sığınmacılar bölgeden yerel yayın yapan bir dijital medya organına konuştu. 17 yaşındaki bir sığınmacı GKKB sahibi olduğunu ve Türkiye’de öğrenim gördüğünü söyledi.

Mersin’den gönderildiğini söyleyen bir başka sığınmacı, Yunanistan’a gitmek için hareket etmelerinden sonra yakalanarak Mersin Emniyeti’ne götürüldüklerini belirterek şöyle devam etti:

“Gönüllü geri dönüş belgesine parmak basmamız için zorladılar ama kimse kabul etmedi. Sonra bizim yerimize kendileri imza atmışlar. Ailelerimiz ve çocuklarımız Türkiye’de kaldı.”

Yerel medyanın çektiği görüntülerde Geçici Koruma Kimlik Belgesi’ni gösteren bir başka sığınmacı “Kovmak istiyorsanız ailemle kovun. Bu gönüllü bir geri dönüş değil. Dönmek isteseydim ailemle birlikte dönerdim” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.